Buitenland
NAVO-kopstukken opmerkelijk stil over plan Zelensky

NAVO-kopstukken Mark Rutte en de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin houden zich opmerkelijk stil over de donderdag bij de NAVO op tafel gelegde strategie van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky voor een overwinning op Rusland. Centraal in het plan staat een uitnodiging voor Oekraïne voor lidmaatschap van de NAVO.

ANP

Vrijdag na afloop van de tweedaagse vergadering van NAVO-ministers van Defensie noemde NAVO-chef Rutte het Oekraïense plan aanvankelijk niet in zijn afsluitende persconferentie. Rutte hield het bij het gebruikelijke „we gaan door met Oekraïne bij te staan”. De NAVO-chef leek die verklaring bijna nog af te zwakken door er aansluitend aan toe te voegen: „zoals we pal staan voor elk land om in vrijheid, soevereiniteit en veiligheid te leven”.

Na vragen van de pers zei Rutte dat „de belangrijkste focus” van de discussie tussen NAVO-bondgenoten met Oekraïne was geweest „om militaire hulp naar Oekraïne te krijgen”. Waarop Rutte vervolgde: „Uiteraard weten we allemaal dat Oekraïne ooit lid van het NAVO-bondgenootschap zal worden, dus de vraag is inderdaad wanneer de uitnodiging uitgaat.”

Ook de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin zag er na afloop van de NAVO-vergadering van af om commentaar te geven op het zogeheten overwinningsplan van Zelensky.

Minister Ruben Brekelmans van Defensie lichtte na afloop een tipje van de sluier op waarom officiële reacties uitbleven. „De moeilijkheid op de korte termijn is natuurlijk dat er een oorlog woedt in Oekraïne en dat we geen directe confrontatie tussen de NAVO en Rusland willen. Dus ik denk dat we op dit punt eerst een discussie met elkaar moeten voeren over onder welke voorwaarden en omstandigheden we een uitnodiging aan Oekraïne kunnen sturen.” Zolang er over dat proces geen unanimiteit is onder de NAVO-landen „zie ik niet hoe 32 bondgenoten het eens worden over de toekenning van de uitnodiging”, meent Brekelmans.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer