BuitenlandSpeciale editie
Kritiek op lucratieve Bijbelverkoop Trump: „Het gaat meer om liefde voor geld dan voor het Woord”

Voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is de handel in Bijbels lucratief. De zending van 120.000 exemplaren die recent voor hem in China zijn gedrukt, zal hem naar schatting een netto-opbrengst van omgerekend ongeveer 7 miljoen euro opleveren.

16 October 2024 06:54Gewijzigd op 16 October 2024 13:35
Toenmalig president Donald Trump houdt een Bijbel omhoog buiten een kerk in Washington D.C., 2020. beeld AFP, Brendan Smialowski
Toenmalig president Donald Trump houdt een Bijbel omhoog buiten een kerk in Washington D.C., 2020. beeld AFP, Brendan Smialowski

Voormalig president Barack Obama had er vorige week geen goed woord voor over. Tijdens een toespraak op de universiteit van Pittsburgh laakte hij dat Trump Bijbels verkoopt. De oud-president somde een aantal producten op die Trump tijdens zijn derde campagne voor het Witte Huis heeft geprobeerd te verkopen: gouden sneakers van 399 dollar, een horloge van 100.000 dollar en „ook zijn God Bless the USA-Bijbel voor 59,99 dollar. Hij wil dat je het Woord van God koopt: de Donald Trump-editie. Zijn naam staat daar naast die van de evangelisten Mattheüs en Lukas.” Smalend zei Obama: „Hoe verzin je zoiets?”

De speciale Bijbel is een uitgave van de King James Version. Verder bevat het exemplaar de belangrijkste documenten die bij de stichting van de VS zijn opgesteld, zoals de Amerikaanse grondwet en de onafhankelijkheidsverklaring. De uitgave is niet in de boekhandel te verkrijgen, maar alleen via een speciale website.

Inmiddels is er ook een versie die herinnert aan de moordaanslag op Trump, deze zomer in Pennsylvania. Trumps naam staat op de cover gestempeld boven de zin „The Day God Intervened”, de dag dat God tussenbeide kwam.

Campagnekas

In een videoboodschap geeft Trump een toelichting op de verkoop van Bijbels. Daarin zegt hij: „Religie en christendom zijn de belangrijkste dingen die ontbreken in dit land. Daarom raakt ons land op drift. We zijn in ons land het geloof kwijtgeraakt.” Trump moedigt elke Amerikaan aan om een ​​Bijbel te bezitten, en zegt dat hij er zelf veel heeft, omdat het zijn „favoriete boek” is.

Kritiek op de verkoop van Bijbels door Trump is er al sinds hij afgelopen voorjaar de speciale uitgave op de markt bracht. Waarom doet hij dit? Wat verdient hij er aan? Is het niet schandalig dat hij met het Woord van God zijn campagnekas vult?

„Het gaat Trump meer om de liefde voor geld dan om de liefde voor ons land of voor de Bijbel” - Tim Wildsmith, baptistenpredikant

Die kritiek is de laatste weken verder toegenomen, omdat is gebleken dat Trump 120.000 Bijbels in China heeft laten drukken.  Medewerkers van The Associated Press ontdekten dat een drukkerij in de oostelijke Chinese stad Hangzhou eerder dit jaar bijna 120.000 Bijbels naar de Verenigde Staten heeft verzonden.

Tammy Tang, verantwoordelijk voor de begeleiding van de drukorder die handelshuis New Ade uit Florida in China plaatste, verklaarde tegenover persbureau AP dat de 120.000 Bijbels „inderdaad de God Bless the USA-Bijbels zijn.”

Blijkens de papieren die AP heeft ingezien, zijn de kosten voor het drukken en het transport samen minder dan 3 dollar per exemplaar. Als ze alle tegen een prijs van 59.99 dollar per stuk worden verkocht, ontvangt Trump omgerekend ongeveer 7 miljoen dollar netto. Inmiddels is bekend dat het ministerie van Onderwijs in de staat Oklahoma van plan is 50.000 exemplaren van deze Bijbeleditie aan te schaffen.

Plakkerige pagina’s

Dat er Bijbels in China worden gedrukt, is allang bekend. Grote Bijbeluitgevers doen dat al jaren. Het punt van kritiek is dat Trump zowel in de tijd dat hij president was, als tijdens zijn huidige campagne veel kritiek heeft op bedrijven die zaken doen met China. Dat zou de Amerikaanse economie schaden.

Tim Wildsmith, een baptistenpredikant die Bijbels recenseert op zijn YouTube-kanaal, zegt dat hij al snel de tekenen van een goedkoop gemaakt boek opmerkte toen zijn God Bless the USA-Bijbel per post arriveerde. Het had een imitatieleren kaft en de woorden zaten vastgeklemd op de pagina’s, waardoor het moeilijk te lezen was. Hij vond ook plakkerige pagina’s die scheurden zodra je ze lostrok.

Hij miste ook de pagina waarop het copyright staat vermeld. Ook ontbrak informatie over wie de Bijbel drukte, of waar. „Ik was geschokt door het feit hoe slecht de kwaliteit ervan was”, aldus Wildsmith. „Het zegt mij dat het meer om de liefde voor geld gaat dan om de liefde voor ons land of voor de Bijbel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer