MuziekConcert
Aad Zoutendijk (83) geeft 2500e lunchconcert in Vlaardingen

Organist Aad Zoutendijk (83) geeft donderdag zijn 2500e lunchconcert in de Grote Kerk van Vlaardingen.

Aad Zoutendijk achter het koororgel van de Grote Kerk in Vlaardingen. beeld Cees Groen
Aad Zoutendijk achter het koororgel van de Grote Kerk in Vlaardingen. beeld Cees Groen

De speelman is zelf ook verbaasd over dat onwerkelijke aantal. Als Zoutendijk het van iemand anders zou horen, zou hij denken dat zoiets niet mogelijk is, vertelt hij tegen Twee, dat het nieuws uit Vlaardingen en Schiedam verslaat. Zoutendijk is inmiddels 50 jaar verbonden aan de Vlaardingse Grote Kerk. Het hele jaar door verzorgt hij op donderdagmiddag van 12:45 tot 13:15 uur een lunchconcert. Om ervoor te zorgen dat hij wekelijks een ander programma kan presenteren, is hij elke dag al vroeg in de Grote Kerk te vinden. Een straf vindt hij dat niet: „Het is goed voor je conditie, techniek en ontwikkeling.”

Zoutendijk heeft in de Grote Kerk een instrument onder handen dat Pieter van Peteghem in 1763 bouwde voor een abdij in Gent. Zo’n twee jaar later bespeelde Mozart het instrument. Twintig jaar na de sluiting van de kerk besloot de abdij het instrument te verkopen en kwam het in handen van de hervormde gemeente in Vlaardingen. Het koororgel in de Grote Kerk is in 1980 gebouwd door de Gebr. Vermeulen uit Weert.

In maart van dit jaar heeft de protestantse gemeente Vlaardingen de Grote Kerk overigens overgedragen aan Stadsherstel Maassteden BV. In de Grote Kerk komen bibliotheek De Plataan en een horecapartij en er komt ruimte voor ontmoeting, zodat het gebouw kan gaan fungeren als huiskamer voor de stad. De boeken van de bibliotheek komen langs de zijwanden. Het binnenschip blijft vrij en wordt een ontmoetingsruimte. De laatste kerkdienst in de Grote Kerk werd op 11 december 2022 gehouden.

Het lunchconcert op donderdag 17 oktober begint om 12.45 uur.

Meer informatie: orgelvlaardingen.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer