MuziekCantor-organist
Organist Wim Dijkstra aan de slag als cantor-organist evangelisch-lutherse gemeente Amsterdam

Wim Dijkstra gaat aan de slag als cantor-organist van de evangelisch-lutherse gemeente in Amsterdam. Hij krijgt in die functie twee monumentale orgels onder handen.

Redactie muziek
Wim Dijkstra. beeld Esther van der Zon
Wim Dijkstra. beeld Esther van der Zon

Dat meldde orgelnieuws.nl.

Dijkstra is in zijn nieuwe functie onder andere organist van het Witteorgel van de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam. Dit drieklaviers instrument uit 1885 telt 41 registers. Verder zal hij het drieklaviers Bätzorgel van de Ronde Lutherse Kerk in de hoofdstad bespelen. Daar beschikt Dijkstra over 49 registers. Hij krijgt in Amsterdam ook de leiding over een nieuw te starten cantorij.

Dijkstra heeft in september afscheid genomen in Monnickendam, waar hij jarenlang het Gerstenhauerorgel (1780) van de Grote Kerk bespeelde. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium bij Hans van Nieuwkoop en koordirectie aan het Rotterdams Conservatorium bij Barend Schuurman. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk als solist, begeleider en continuo-speler. Dijkstra legde Bachs Wohltemperierte Klavier op cd vast. Daarbij bespeelde hij het Garrelsorgel (1742) van de Nicolaaskerk in Purmerend en het Müllerorgel (1734) van de Waalse Kerk in Amsterdam.

Samen met dirigente Maria van Nieukerken organiseerde Dijkstra van 2004 tot 2024 Bach in Monnickendam. In deze concertserie werden cantates van Bach omlijst met instrumentale en vocale muziek uit de barok en uit andere stijlperiodes. De musicus heeft naar eigen zeggen een bijzondere liefde voor opera. Zo werkte hij als organist en pianist mee aan producties van het World Opera Lab. In 2010 stond hij aan de wieg van het Leidse operagezelschap Opera Festa, waarvan hij artistiek leider is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer