Muziek
Aad Zoutendijk stadsorganist van Vlaardingen

Aad Zoutendijk is benoemd tot stadsorganist van Vlaardingen. Hij is vaste bespeler van het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk.

Redactie muziek
Aad Zoutendijk. beeld Cees Groen
Aad Zoutendijk. beeld Cees Groen

Ter gelegenheid van 750 jaar stadsrechten van Vlaardingen ging op 10 juni de ”Suite Vlaardingen” van Zoutendijk in première. Aan het concert in de Grote Kerk werkten ook een gelegenheidsmannenkoor en de vespercantorij mee. Na afloop benoemde burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen Zoutendijk tot stadsorganist.

Zoutendijk heeft in de Grote Kerk een orgel onder handen dat in 1763 werd gebouwd door Pieter van Peteghem voor een abdij in het Belgische Gent. In 1822 werd het instrument overgeplaatst naar Vaardingen. Het koororgel in de Grote Kerk is in 1980 gebouwd door Gebr. Vermeulen uit Weert.

Sinds jaar en dag geeft Zoutendijk op donderdagen een lunchconcert op ‘zijn’ orgel. Sinds half december speelt hij geen kerkdiensten meer in de Grote Kerk. De protestante gemeente kerkt sindsdien in de Rehobothkerk. Stadsherstel Maassteden is volgens de gemeente de beoogde nieuwe eigenaar van het kerkgebouw. Op dit moment wordt onderzocht welke verbouwing nodig is om in de Grote Kerk een bibliotheek te kunnen vestigen. Stadsherstel Maassteden hoopt dat het mogelijk zal zijn om de verbouwing zodanig vorm te geven dat het gebouw ook in de toekomst gebruikt kan worden voor culturele activiteiten als kooroptredens en orgelconcerten.

Meer informatie: www.orgelvlaardingen.nl/concertagenda/

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer