MuziekTop 400
Bachs Matthäus Passion weer bovenaan Klassieke Top 400

Deze week klinken op NPO Klassiek de favorieten van luisteraars. Bachs Matthäus Passion is ook dit jaar het meest genoemde muziekstuk.

Standbeeld van Johann Sebastian Bach in Leipzig. Beeld RD, Henk Visscher
Standbeeld van Johann Sebastian Bach in Leipzig. Beeld RD, Henk Visscher

Jaarlijks kunnen radioluisteraars hun meest geliefde klassieke werken kenbaar maken, waarna de Klassieke Top 400 van meest gekozen werken wordt samengesteld. Sinds 2019 eindigen Bachs Matthäus Passion en Mozarts Requiem op respectievelijk nummer 1 en 2. De andere composities in de top 5 zijn achtereenvolgens Fauré’s Requiem, de Peer Gynt Suites van Grieg en Spiegel im Spiegel van Pärt. Liefhebbers van deze werken moeten nog even geduld hebben tot vrijdag 18 oktober als delen uit de hoogst genoteerde muziekstukken zullen klinken.

Johann Sebastian Bach is weer hofleverancier van de lijst. In de Klassieke Top 400 zijn maar liefst 32 werken van zijn hand te vinden. Overigens eentje minder dan een jaar eerder. Hoe dan ook, het blijven er veel. Zeker gezien het feit dat de 400 werken geschreven zijn door 133 verschillende componisten. Vijf componisten vallen bijzonder in de smaak bij luisteraars: Bach, Mozart, Beethoven, Schubert en Pärt zijn verantwoordelijk voor bijna een kwart van de Klassieke Top 400. De oudste muziek uit de lijst zijn de Hymnes van Hildegard von Bingen, die leefde van 1098 tot 1179. Haar muziek prijkt op plek 23. De nieuwste compositie is het requiem Dijkwacht. Cor Bakker schreef dit werk, dat plek 42 in de lijst veroverde, in 2023 ter nagedachtenis aan zijn mentor Louis van Dijk.

npoklassiek.nl .

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer