PolitiekPodcast Bellen met Den Haag
„En weer was koning Willem-Alexander de kop van Jut”

Moet de koning inkomstenbelasting gaan betalen? Een deel van de Tweede Kamer vindt van wel, maar voor premier Dick Schoof is het duidelijk geen prioriteit. „Hij zei met zo veel woorden tegen de partijen die dat graag willen: Regel het zelf maar, dan kan het kabinet zich met echt belangrijke zaken bezighouden”, zegt Jakko Gunst in de podcast Bellen met Den Haag.

Podcast Redactie
Koning Willem Alexander
Koning Willem Alexander

In de podcast geeft Jakko een toelichting op de begroting van het koningshuis. „Die moet transparanter”, roepen critici.  Jakko wijst erop dat er partijen zijn die van de monarchie af willen en in de centen een stok vinden om mee te slaan. Volgens hem is dat de verklaring voor het feit dat de koning elk jaar bij de begrotingsbehandelingen weer de kop van Jut is.

Moet het koningshuis zich zorgen maken over de discussies in de Tweede Kamer? „Voor een deel wel”, meent Jakko. „Politieke verhoudingen kunnen verschuiven. Dat hebben we in november gezien. Er kunnen premiers komen voor wie het fiscaal belasten van de uitkering van de koning wel topprioriteit is.”

Hoe de politieke discussie in de toekomst zal verlopen, heeft het koningshuis volgens hem deels ook in eigen hand. „Toen in coronatijd iedereen het advies kreeg thuis te blijven, vloog de koning vrolijk naar Griekenland. Ja, dan gooi je natuurlijk olie op het vuur.”

Pleidooien om de monarchie in te ruilen voor een republiek hebben vaak iets gemakzuchtigs, vindt Jakko. „Het idee is: dat is goedkoper en elke willekeurig gekozen president kan de samenbindende rol van de koning op zich nemen. Ik denk dan: o ja? En wat als die president een type Wilders is?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer