PolitiekGokmarkt

SGP en CDA: Draai legaliseren online gokken terug

De eind 2021 van kracht geworden wet die internetgokken legaliseert, is verworden tot een grote verdienmodule voor de gokbranche. Het kabinet moet die dan ook terugdraaien, vinden CDA en SGP.

Redactie politiek
12 October 2024 14:56
Gokken via internet heeft in Nederland een hoge vlucht genomen sinds de legalisering ervan in 2021. beeld ANP, Rob Engelaar
Gokken via internet heeft in Nederland een hoge vlucht genomen sinds de legalisering ervan in 2021. beeld ANP, Rob Engelaar

De twee partijen doen de oproep in een initiatiefnota , die zij later dit jaar aan de Tweede Kamer willen voorleggen. Onderschrijft die het stuk, dan komen de pleidooien van CDA en SGP officieel op het bordje van het kabinet terecht.

Het afgelopen jaar viel uit bevindingen van zowel de Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV) als de Kansspelautoriteit (Ksa) al een paar keer af te leiden dat de wet op het online gokken in een aantal opzicht verkeerd dreigt uit te pakken. Allereerst is er de stormachtige groei van de branche. Sinds de legalisering kwamen er 450.000 nieuwe gokkers bij. Het brutospelresultaat –de totale inleg minus de uitgekeerde prijzen– steeg van 1,08 miljard euro in 2022 met 28 procent naar 1,39 miljard in 2023. Het aantal actieve spelersaccounts groeide tussen december 2022 en december 2023 van 970.000 naar 1,1 miljoen. Zo’n 22 procent daarvan is van jongvolwassenen, terwijl zij slechts 9,5 procent van de bevolking uitmaken.

In een reactie op de groeicijfers waarschuwde de NRV dat online gokken door de wet wel heel laagdrempelig en anoniem is geworden. De adviseur wees op studies die een verband leggen tussen gokken, suïcidaliteit, depressies en geconfronteerd worden met schuldenproblematiek.

Bij het van kracht worden van de wet werd afgesproken dat de gokbranche een Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks) zou openen. Gokkers kunnen zich daar uit zelfbescherming in laten registreren en zo een gokpauze nemen. Eind januari stond het aantal inschrijvingen al op 63.543. Tel daarbij op dat het vaak ongeveer 8 jaar duurt tot personen met verslavingsproblemen aan de bel trekken bij de verslavingszorg en de zorgvraag dreigt over een aantal jaar fors te pieken, aldus de NRV.

CDA en SGP vinden het in dat licht verbijsterend dat veel gokaanbieders hun zorgplicht nog altijd niet naar behoren invullen. Niet alleen talmen zij met het laagdrempelig naar de verslavingszorg geleiden van probleemspelers, een aantal van hen biedt spelers tegen de regels in nog steeds de mogelijkheid om 24 uur per dag te spelen met een limiet van 100.000 euro, zo valt te lezen in de initiatiefnota.

De twee keren zich verder tegen het gemak waarmee buitenlandse gokbedrijven uit bijvoorbeeld Malta zich zonder vergunning toch toegang weten te verschaffen tot de Nederlandse markt. Die bedrijven opereren soms uiterst geraffineerd. In 2023 nam Malta een wet aan die gokbedrijven beschermt tegen vonnissen, waarin de rechter gedupeerde gokkers in het gelijk stelt die proberen hun verloren geld terug te vorderen.

Oud-minister Weerwind (Rechtsbescherming) kwam vorig jaar op aandringen van de Kamer al met een verbod op ongerichte gokreclames. Mensen die al speler waren en dus extra vatbaar zijn voor gerichte reclames, kwamen nadien echter niet minder vaak naar kansspelwebsites, zo blijkt. Reden dus, zo stellen CDA en SGP, om nu ook gerichte reclames aan banden te gaan leggen. Andere aanbevelingen (in jargon: beslispunten) van de twee zijn: het aanscherpen van de zorgplicht van gokbedrijven, het verlagen van de drempels voor probleemgokkers om hulp te vragen en het intensiveren van het toezicht op buitenlandse online casino’s.

Hun meest vergaande aanbeveling, het terugdraaien van de wet, gaat ver schrijven ze in hun nota, maar is daardoor niet minder noodzakelijk. „Niet de winst van de vrije markt, maar het beschermen van de kwetsbaren moet nu voorop komen te staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer