PolitiekIsraël
Kamer: Sancties tegen Israëlische kabinetsleden niet uitsluiten

Het kabinet moet het steunen van EU-sancties tegen twee Israëlische kabinetsleden niet uitsluiten, vindt de Tweede Kamer.

Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA). beeld ANP, Robin Utrecht
Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA). beeld ANP, Robin Utrecht

De kabinetsleden die het betreft zijn de radicaal-rechtse ministers Itamar Ben-Gvir en Bezalel Smotrich. Zij maken zich schuldig aan „ernstige provocaties, hate speech, het faciliteren van geweld van kolonisten  tegen Palestijnen op de West Bank en het aanzetten tot oorlogsmisdaden”, zo staat in een donderdag ingediende motie van de Kamerleden Kati Piri (GroenLinks-PvdA) en Jan Paternotte (D66).

Naast SP, GL-PvdA, PvdD, DENK, Volt en D66 –de zes fracties die het vaakst Israëlkritische moties steunen– stemden ook het CDA en coalitiepartijen NSC en VVD voor de motie. Daarmee was er bijna een tweederdemeerderheid voor het verzoek van de Kamer aan het kabinet. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp sluit het steunen van sancties tegen de twee Israëlische ministers „voor de toekomst” niet uit. De Kamer debatteerde donderdag met hem over onder meer het Midden-Oosten, voorafgaand aan de aankomende vergadering met zijn ambtsgenoten uit andere EU-lidstaten, volgende week maandag.

Libanon

De Kamer nam ook een motie aan waarin de regering wordt gevraagd te pleiten voor een staakt-het-vuren in Libanon. GL-PvdA, NSC, D66, BBB, CDA, SP, DENK, PvdD, CU en Volt stemden hier voor. In een andere motie vraagt de Tweede Kamer de regering om in de EU-vergadering te pleiten voor het belang van een langetermijnplan voor een stabiele Libanese staat en daarover in dialoog te gaan met Israël en „relevante Libanese politieke actoren”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer