Kerk & religieInloophuis hhg Veenendaal
Hhg Veenendaal opent inloophuis Over de Brug: „We willen graag contact hebben met de wijk”  

Met het hijsen van een vlag met de woorden ”Over de Brug” heeft burgemeester Gert-Jan Kats zaterdagmorgen het inloophuis van de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Veenendaal geopend, in het Prins Willem Alexander Park.

Jan van Reenen
Burgemeester Gert-Jan Kats opende zaterdag inloophuis Over de Brug in Veenendaal. beeld Niek Stam
Burgemeester Gert-Jan Kats opende zaterdag inloophuis Over de Brug in Veenendaal. beeld Niek Stam

Kats zei dat de gemeente Veenendaal blij is met het initiatief. „De gemeente wil aanwezig zijn op plekken in de stad om mensen te helpen. Het is mooi dat de kerk dit doet voor de maatschappij. Dit is wat christen-zijn betekent in het dagelijks leven.”

De naam is een toespeling op die van de Veenendaalse kerk, de Brugkerk. Het is ook een uitnodiging om verbinding te maken, zei evangelisatieouderling Cor van Brummelen in een korte openingstoespraak. „Wij willen graag contact hebben met de wijk.”

Vervolgens verbond hij de letters van het woord ”brug” met woorden die met de inloop te maken hebben. De ”b” staat voor bron en Bijbel, de ”r” voor relaties, de ”u” voor u allemaal en de ”g” voor een heel scala aan woorden: gastvrij, gezellig, genieten, gratis, geduldig. „En”, zo voegde Van Brummelen eraan toe, „het staat vooral voor God en genade”.

„Het is mooi dat de kerk dit doet voor de maatschappij” - Gert-Jan Kats, burgemeester van Veenendaal

Schilderij

Scholier Thijs van Vulpen bood een door hem gemaakt schilderij aan, dat doet denken aan de brede en de smalle weg. „Het vuur en de duisternis aan de ene kant betekenen dreiging. Je gaat over de brug in de vorm van een kruis naar de overkant, naar een betere plek.”

Het doel van Over de Brug is dat iedereen in de wijk er gastvrijheid kan ervaren en mensen kan ontmoeten met als doel een relatie op te bouwen. De inloop is gevestigd in een voormalig Chinees restaurant in het Prins Willem Alexander Park, een wijk die vooral gekenmerkt wordt door hoge flats.

Over de Brug is een duidelijk christelijk initiatief. Op het raam staat met grote letters: „Jezus zegt: Kom naar Mij toe, jullie die vermoeid en belast zijn en onder lasten gebukt gaan. Dan zal ik rust geven.” In de ruimte binnen staan tafels en stoelen, is een kinderspeelplek en er is een keukentje, waar koffie geschonken en gekookt kan worden.

Kinderclub

Vanuit de Veenendaalse hersteld hervormde gemeente worden al langer activiteiten in deze wijk ontplooid, vertelt Tanja Kok, coördinator van het kinderwerk. „Onze kinderclub hier bestaat al meer dan vijftien jaar, de laatste tijd in een wijkgebouw. We zijn heel blij dat we nu in een eigen ruimte terechtkunnen. Daar kan dan ook de tienerclub zijn intrek nemen.”

„We hebben jarenlang gebeden voor een eigen ruimte in de wijk” - Edwin van Vulpen, evangelisatiewerker hhg Veenendaal

Evangelisatiewerker Edwin van Vulpen, die aanschuift, vult aan dat er ook al lang, bijna wekelijks, geëvangeliseerd wordt in deze wijk. Het is de evangelisatiecommissie een wonder geweest, zegt hij, dat zij de beschikking gekregen heeft over dit pand. „We hebben jarenlang gebeden voor een eigen ruimte in de wijk. Een aantal weken na een gemeenteavond waarop we vurig gebeden hadden om een eigen pand, zag een lid van de commissie dat dit gebouw te huur was. Alle obstakels voor de huur ervan werden weggenomen. De eigenaar was positief, evenals de gemeente Veenendaal.”

Kok: „We zien het als Gods leiding. Hij heeft liefde voor deze wijk. Er zijn hier mensen tot geloof gekomen. Het is niet ons werk, maar Gods werk.”

Vrijwilligers

Van Brummelen licht toe wat de verdere plannen zijn. „We zijn onder andere in Rotterdam wezen kijken bij Hart voor West en hebben daar diverse ideeën opgedaan. Op dit moment zijn er ongeveer vijftig vrijwilligers. Er hebben zich nog eens zeventig gemeenteleden opgegeven om te helpen. Bij elkaar hebben we dan ruim honderd vrijwilligers.”

Daarmee wil de hhg in de eerste plaats de koffieochtenden op woensdag, donderdag en vrijdag, waar wijkbewoners welkom zijn, gaan bemensen. Ook is er een maandelijkse maaltijd. Verder denkt Van Brummelen aan een spreekuur voor buurtbewoners, waar ze met praktische vragen, bijvoorbeeld over formulieren, terechtkunnen. Ook ziet hij uit naar een wekelijks Bijbelleesuur en naar laagdrempelige zondagse bijeenkomsten. „Ik hoop dat deze plek ook in onze eigen gemeente effect heeft. We hebben de opdracht om het Evangelie uit te dragen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer