Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken voelt niet veel voor de invoering van een kiesdrempel van 2 procent. Maar ze wil er in het kader van de vernieuwing van het kiesstelsel wel van gedachten over wisselen.
VVD-Kamerlid Erkens opperde woensdag tijdens de eerste termijn van de begrotingsbehandeling van Binnenlandse Zaken een kiesdrempel van 2 procent. Daarmee wil hij de versplintering in de Tweede Kamer tegengaan.
Minister Uitermark stelde daar donderdag tegenover het belang dat kleine partijen ook een plek in de Tweede Kamer krijgen. Tevens kunnen nieuwe partijen ook doorgroeien, aldus de bewindsvrouw. Als voorbeeld noemde ze de BBB. ,Met een kiesdrempel was dat misschien niet gelukt.”
Als het gaat om de mate van versplintering, is er volgens de minister sprake van een wisselend beeld. Op dit moment zijn er vijftien fracties in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. Dat is historisch gezien geen uitschieter.
VVD-Kamerlid Erkens matigde in tweede termijn zijn wens en legde in een motie vast dat bij de discussie over de herziening van het kiesstelsel de invoering van een kiesdrempel van 2 procent ,overwogen” moet worden. Uitermark zei dat ze een kiesdrempel wel wil overwegen, maar dat ze zich niet wil vastleggen op een percentage van 2 procent.
Lijstverbindingen
Uitermark staat positief tegenover de wens van SGP en ChristenUnie om bij de herziening van het kiesstelsel ook te kijken naar de mogelijkheid om lijstverbindingen tussen partijen weer mogelijk te maken. Die zijn zes jaar geleden afgeschaft.
Het huidige kabinet wil een nieuw kiesstelsel voor de Tweede Kamer. Het idee is om een stelsel in te voeren met kiesdistricten en regionale kandidaten in combinatie met een landelijke lijst. Het doel daarvan is om de band tussen kiezer en gekozene te versterken. SGP en ChristenUnie hebben hier moeite mee. Ze vinden dat het huidige stelsel met evenredige vertegenwoordiging goed functioneert.