Muziek
Gerstenhauerorgel Monnickendam weer in gebruik genomen

MONNICKENDAM – In de Grote Kerk van Monnickendam wordt vrijdagmiddag 27 mei het Gerstenhauerorgel opnieuw in gebruik genomen.

Muziekredactie
Het orgel in de Grote Kerk van Monnickendam. Hier na de restauratie. Foto Dirk Bakker
Het orgel in de Grote Kerk van Monnickendam. Hier na de restauratie. Foto Dirk Bakker

De vaste organist van kerk, Wim Dijkstra, zal het instrument bespelen met onder andere muziek van Sweelinck, J. S. Bach, J. B. Bach, C. Ph. E. Bach en Mendelssohn. Op de zaterdag 28 mei is er een open middag waarbij kerk, orgel en toren zijn opengesteld. Ter gelegenheid van de orgelrestauratie verschijnt een brochure + cd met de titel ”Het herboren orgel van de Grote Kerk Monnickendam”.

Het orgel werd ingrijpend gerestaureerd door Orgelmakerij Reil uit Heerde. Adviseur was Dirk Bakker uit Piershil. Voorafgaand aan het orgel is ook de kerk ingrijpend gerestaureerd.

De windvoorziening en de mechanieken waren in de loop der jaren het grootste struikelblok van het orgel geworden, zegt adviseur Dirk Bakker. „Het orgel had een zeer instabiele wind, veroorzaakt door een slecht functionerende spaanbalg met regulateurs. Deze aanleg dateerde uit 1974, toen drie van de zeven balgen werden verwijderd. Thans werden de vier overgebleven spaanbalgen gerestaureerd en opnieuw aangesloten, waarbij tevens de mogelijkheid om het orgel te treden werd hersteld. De pedaalmechaniek en de pedaalkoppel dateerden uit 1926 en werden nu geheel vernieuwd. De zware, taaie speelaard en de plaats van de bespeler (onder het ‘zwaluwnest’ kijkt de organist door het snijwerk heen) maakte het orgel niet geliefd bij musici. Het was evenwel het lievelingsinstrument van de in 2006 overleden organist Piet Wiersma, die ondanks alle mankementen het instrument op vrijwel onnavolgbare wijze naar zijn hand wist te zetten.”

De klank van het orgel wordt gestempeld door het gebruik van zeer oud pijpwerk, aldus Bakker. „Meer dan 400 pijpen (waaronder 33 voormalige frontpijpen) dateren uit 1525, toen het eerste orgel tegen de torenwand gebouwd werd. Ruim 100 pijpen dateren uit 1638-40. Het hoofdwerk bezit grote draagkracht en is ruim voorzien van registers die de gemeentezangbegeleiding voor hun rekening nemen. Het bovenwerk is voorzien van oud-Hollandse geluiden, aangevuld met de nieuwste rococo-smaken (zoals Fluittravers, Salicionaal, Flageolet) uit 1780.”

Meer informatie: www.grotekerkmonnickendam.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer