Economie
Bank in VS schikt witwasschandaal voor 3 miljard dollar

De Noord-Amerikaanse TD Bank heeft schuld bekend in een zaak die gaat over tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. De bank heeft ook ingestemd met het betalen van 3 miljard dollar aan boetes om de aanklachten af te handelen.

ANP

TD Bank heeft gedurende ongeveer tien jaar nagelaten om meer dan 18 biljoen, oftewel 18.000 miljard, dollar aan geldstromen te monitoren. Daardoor konden drie witwasnetwerken ongestoord illegale gelden overmaken via rekeningen bij de bank, zeggen Amerikaanse autoriteiten.

Bankmedewerkers „maakten openlijk grappen” over het gebrek aan naleving, vertelde minister van Justitie Merrick Garland aan journalisten tijdens een persbijeenkomst over de schikking. „TD Bank koos winst boven naleving om de kosten laag te houden”, zei Garland ook. Hij voegde toe dat TD de grootste bank is die heeft toegegeven de zogeheten US Bank Secrecy Act te hebben overtreden.

TD Bank is de op een na grootste bank van Canada en de tiende grootste in de Verenigde Staten. Naar verluidt begonnen de Amerikaanse autoriteiten de interne controles van TD Bank te onderzoeken nadat agenten hadden ontdekt dat een Chinese criminele organisatie medewerkers had omgekocht en grote tassen vol contant geld naar filialen bracht om miljoenen dollars wit te wassen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer