Economie
Nieuwe rentestap ECB lijkt nabij, nu zorgen over economie oplopen

De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente waarschijnlijk volgende week alweer. Dat denken economen van ING na het verschijnen van de notulen van de laatste rentevergadering van de ECB. Volgens de kenners lijkt de eerdere zeer hoge inflatie „overwonnen” te zijn en keren de zorgen over de groei van de economie in het eurogebied weer terug.

ANP

„Na de energiecrisis van 2022 werd eerst opgelucht gereageerd dat de economie een recessie had weten af te wenden, maar nu het herstel niet doorzet, kantelt het beeld over de Europese economie”, staat in een nieuwe analyse van de bank. „De zorgen over de groeikracht van de economie komen in de spotlight te staan nu de wereldwijde vraag naar Europese goederen zwak blijft, overheden minder stimuleren, en de consument meer aan het sparen is.”

Deze ontwikkeling heeft volgens de deskundigen van de bank wel een positieve kant. „Het positieve hieraan is dat de zwakke economie wel bijdraagt aan een snellere terugkeer van inflatie naar het streefdoel van de ECB van 2 procent.” Recent dook het inflatiecijfer van de eurozone zelfs al onder dat cijfer, maar dat kwam voornamelijk door een daling van de olieprijzen.

„De energieprijzen schommelen sterk, onder andere door de onrust in het Midden-Oosten, waardoor de inflatie de komende tijd echt wel weer tijdelijk boven de 2 procent uit kan komen. Maar inflatie lijkt wel sneller dan verwacht structureel terug richting 2 procent te bewegen.”

Vorige maand verlaagde de ECB de rente voor de tweede keer dit jaar, met een kwart procentpunt tot 3,50 procent. Uit de notulen van de laatste rentevergadering komt naar voren dat de beleidsbepalers bij de ECB graag flexibel wilden blijven wat betreft het tempo van verdere renteverlagingen. Daarmee hielden ze dus de optie open dat de rente bij het volgende rentebesluit op 17 oktober verder omlaag zou kunnen. Verschillende ECB-beleidsmakers zeiden onlangs ook al dat een nieuwe renteverlaging deze maand waarschijnlijk is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer