Economie
Grote bedrijven moeten miljarden meebetalen in Franse begroting

De nieuwe Franse regering wil dat grote bedrijven bij elkaar miljarden euro’s meebetalen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Ook wil het kabinet van de vorige maand aangetreden premier Michel Barnier flink gaan bezuinigen en onder meer rijke mensen meer belasting laten betalen.

ANP

Volgens donderdag gepresenteerde begrotingsplannen moet een bijzondere belastingheffing bij zo’n 440 winstgevende bedrijven met een jaaromzet van meer dan 1 miljard euro volgend jaar 8 miljard euro en in 2026 4 miljard euro opleveren. Een speciale belasting voor zeetransportbedrijven zou in diezelfde jaren 500 miljoen en 300 miljoen euro moeten bijdragen. Verder zouden ongeveer 65.000 huishoudens te maken krijgen met hogere belastingen, bedoeld om volgend jaar 2 miljard euro extra in de schatkist te krijgen.

Barnier heeft zich bij zijn aantreden voorgenomen bezuinigingen en belastingverhogingen door te voeren die meer dan 60 miljard euro moeten opleveren. Dat is nodig om te voorkomen dat het toch al grote begrotingstekort verder oploopt. De regering streeft ernaar het tekort in 2025 terug te brengen tot 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), van een verwachte 6,1 procent voor dit jaar. Daarmee blijft het begrotingstekort dus nog wel ruim boven de 3 procentnorm van Brussel.

Op de bezuinigingen en belastingverhogingen is veel kritiek. Een motie van wantrouwen, ingediend door het linkse Nouveau Front Populaire, mislukte eerder deze week. Maar de premier en zijn team zouden vallen als Marine Le Pens extreemrechtse Rassemblement National een nieuwe poging zou steunen. Zelfs voor de presentatie op donderdag had Le Pen al kritiek op enkele voorstellen. Ze noemde een plan om de uitgaven te verminderen door de indexering van pensioenen uit te stellen tot 1 juli bijvoorbeeld „diefstal”.

Het begrotingsplan van de regering wordt volgende week in het parlement besproken. Parlementariërs kunnen dan wijzigingen voorstellen. Het plan moet voor het einde van het jaar worden aangenomen. Zonder meerderheid zal de regering zich hoogstwaarschijnlijk op een artikel uit de grondwet moeten beroepen om een stemming over het wetsvoorstel te omzeilen, wat de kans op moties van afkeuring vergroot.

Bedrijven hebben al hun zorgen geuit over de gevolgen van de begroting voor de economie. Volgens de grootste werkgeversorganisatie van Frankrijk dreigen honderdduizenden banen verloren te gaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer