Economie
ASMI en Besi grote dalers in lagere AEX na verlaging koersdoelen

ASMI en Besi waren donderdag de grootste dalers in de lijst met hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs. Analisten van Deutsche Bank en Bank of America hebben de koersdoelen voor chipbedrijven als ASMI en Besi verlaagd in aanloop naar de drukke cijferperiode. Dit leidde tot dalende techaandelen op de Europese beurzen.

ANP

De kenners van de twee banken wezen op de zwakke prestaties van Intel en Samsung. Het laatstgenoemde bedrijf heeft last van toenemende concurrentie op het gebied van chips en gaf eerder deze week een winstwaarschuwing. Intel kampt met hoge kosten voor onderzoek en ontwikkeling om technologie te verbeteren en zo beter te kunnen concurreren met andere chipbedrijven. ASMI daalde ruim 4 procent en Besi verloor afgerond 3 procent. Branchegenoot ASML (min 0,6 procent) zakte minder hard.

De AEX-index op het Damrak daalde 0,5 procent tot 911,32 punten. De MidKap bleef min of meer onveranderd op 897,29 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen tot 0,2 procent omlaag.

Beleggers reageerden daarnaast op nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. De consumentenprijzen in de grootste economie van de wereld zijn in september iets harder gestegen dan kenners hadden verwacht. Op jaarbasis gaat het wel om de kleinste stijging in ongeveer 3,5 jaar. Mede door de afkoelende inflatie besluit de Federal Reserve volgende maand mogelijk de rente in de VS opnieuw te verlagen.

De cijfers van Fagron zijn door beleggers goed ontvangen. Het apothekersbedrijf zag de omzet in het derde kwartaal groeien en handhaafde de jaarverwachtingen. Ook kondigde het bedrijf drie overnames aan in Brazilië, Duitsland en Noord-Amerika. Het aandeel steeg bijna 4 procent.

Unilever daalde 0,5 procent. Het levensmiddelenconcern achter merken als Dove, Knorr en Magnum en Rexona heeft zijn Russische activiteiten verkocht aan chemiegroep Arnest.

Verder won Fastned bijna 1 procent. Het snellaadbedrijf mag een nieuw snellaadstation bouwen in het Deense Nyborg, direct naast de Grote Beltbrug. Het station wordt een van de grootste in Denemarken en zal uiteindelijk plaats bieden aan twintig auto’s die tegelijk kunnen opladen. De opening vindt waarschijnlijk medio volgend jaar plaats.

De euro was 1,0927 dollar waard, tegen 1,0951 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3 procent duurder en kostte 75,46 dollar. De prijs van Brentolie ging ook 3 procent omhoog, tot 78,90 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer