Economie
ExxonMobil kondigt arbitragezaak tegen Nederland aan om Groningen

ExxonMobil begint een nieuwe arbitragezaak tegen de Nederlandse staat over de beëindiging van de gaswinning in Groningen. Dat meldt ExxonMobil Benelux op LinkedIn. Volgens het Amerikaanse olie- en gasconcern komt Nederland afspraken uit 2018 over de sluiting van het Groningse gasveld niet na en blijft een nieuwe schikking al jaren uit.

ANP

ExxonMobil is voor de helft aandeelhouder van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de door Nederland aangewezen partij om gas te winnen in Groningen. In 2018 kondigde de regering aan om uiterlijk in 2030 te stoppen met de gaswinning in de provincie, die leed onder aardbevingen die daardoor werden veroorzaakt.

In datzelfde jaar was er een akkoord op hoofdlijnen tussen Nederland en ExxonMobil over de afhandeling van de bevingsschade en het dichtdraaien van de gaskraan. Vervolgens besloot de regering de gaswinning veel eerder te beëindigen.

Volgens ExxonMobil kwam Nederland terug op „contractuele verplichtingen” en lukte het vervolgens niet om tot een nieuwe schikking te komen, wat het energieconcern wijt aan de opstelling van het vorige kabinet. „Wij vragen de nieuwe regering om wél in dialoog te gaan om tot een voor beide partijen aanvaardbare oplossing te komen. Een dergelijke regeling zou goed zijn voor Nederland en alle betrokkenen, inclusief de Groningers”, schrijft ExxonMobil Benelux.

Een arbitragezaak lijkt op een rechtszaak, maar biedt de mogelijkheid om de procedure achter gesloten deuren te houden. ExxonMobil dient een arbitrageverzoek in onder het Energiehandvestverdrag, ook wel bekend als Energy Charter Treaty (ECT). Dat verdrag moet meer internationale samenwerking mogelijk maken op het vlak van energie, maar critici vinden dat de afspraken de strijd tegen klimaatverandering bemoeilijken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer