Economie
Beurzen in New York met nieuw record richting inflatiecijfers VS

De beurzen in New York zijn woensdag op een nieuwe recordstand gesloten. In de aanloop naar nieuwe inflatiecijfers voor de Verenigde Staten lijken beleggers optimistisch over de staat van de Amerikaanse economie en de verdere verlaging van de rentes. Notulen van de recentste rentevergadering van de Federal Reserve brachten weinig verandering in het koersverloop.

ANP

De breed samengestelde S&P 500 bereikte de hoogste stand ooit en sloot 0,7 procent hoger op 5792,04 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,6 procent tot 18.291,62 punten. De Dow-Jonesindex won ruim 1 procent tot 42.512 punten.

Bijna alle dertig fondsen uit die laatste graadmeter stonden op winst, maar vliegtuigfabrikant Boeing was een opvallende daler met een min van 3,4 procent. Het concern dreigt bij kredietbeoordelaars een junkstatus te krijgen, wat betekent dat geld lenen voor Boeing waarschijnlijk duurder wordt.

Uit de notulen van de Fed-vergadering kwam naar voren dat beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank in september stevig discussieerden over de mate waarin de leenkosten omlaag moesten. Uiteindelijk ging de rente een half procentpunt omlaag, maar er gingen ook stemmen op voor een verlaging met een kwart procentpunt.

Beleggers verwerkten ook het nieuws dat justitie in de Verenigde Staten wil aandringen op het opsplitsen van Google, bijvoorbeeld door de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem apart te zetten. Moederbedrijf Alphabet sloot 1,5 procent lager.

Arcadium Lithium werd fors meer waard na het nieuws dat mijnbouwconcern Rio Tinto de lithiumproducent wil overnemen voor ongeveer 6,7 miljard dollar. Het aandeel schoot ruim 30 procent omhoog.

In New York genoteerde aandelen van farmaceut GSK wonnen bijna 6 procent. Het Britse geneesmiddelenbedrijf meldde voor 2,2 miljard dollar een groot deel van de claimzaken in de VS over maagzuurremmer Zantac te schikken. Het bedrijf kreeg te maken met veel rechtszaken van mensen die zeggen kanker te hebben gekregen door Zantac. GSK erkent met de schikking geen aansprakelijkheid en stelt dat er geen wetenschappelijke consensus is over het verband tussen kanker en de maagzuurremmer.

De euro daalde een fractie ten opzichte van de dollar en was 1,0938 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 73,25 dollar. Brentolie verloor 0,7 procent aan waarde tot 76,61 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer