Economie
Ratan Tata, zakenman achter groei Tata-conglomeraat, overleden

De voormalige baas van het Tata-conglomeraat Ratan Tata is op 86-jarige leeftijd overleden. In de periode dat hij aan het hoofd stond van de Indiase bedrijvengroep dijde Tata Group fors uit door tal van overnames, waarvan die van staalfabrikant Corus in Nederland wellicht het bekendst is. Na de overname van het Brits-Nederlandse staalbedrijf in 2007 werden de hoogovens bij IJmuiden onderdeel van staalconcern Tata Steel.

ANP

Ratan Tata leidde het inmiddels 156 jaar oude concern tussen 1991 en 2012. Volgens de huidige bestuursvoorzitter van Tata Group, Natarajan Chandrasekaran, was hij „een buitengewone leider wiens immense bijdragen niet alleen de Tata Group hebben gevormd, maar ook de structuur van onze natie”.

Inmiddels bestaat de Tata Groep uit enkele tientallen beursgenoteerde bedrijven. Die zijn onder andere actief in de productie van auto’s en staal, een luchtvaartmaatschappij, de verkoop van koffie en thee en de lancering van een populaire app in India.

Door enkele overnames rekende Tata ook af met het Indiase verleden als een Britse kolonie. Naast het opkopen van Europese staalfabrieken, gebeurde dat door de bekende Britse automerken Jaguar en Land Rover in 2008 te kopen.

Na zijn terugtreden in 2012 keerde Tata nog een keer kort terug in de top van de Tata Group, toen de toenmalige topman Cyrus Mistry aan de kant werd gezet. Na die ingreep, die Mistry beschreef als een coup, volgde een felle juridische strijd.

Tata was nooit getrouwd en overleed kinderloos. Daarmee ligt nog open wie het invloedrijke fonds voor liefdadigheid Tata Trusts gaat leiden. Dit onderdeel heeft een belang van 66 procent in Tata Sons, een houdstermaatschappij die de controle heeft over alle beursgenoteerde Tata-bedrijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer