Binnenland
Minister Klever: Kamer zou UNRWA-geld kunnen stopzetten

De Tweede Kamer kan besluiten om de 19 miljoen euro voor de UNRWA toch niet over te maken aan de VN-organisatie voor Palestijnen. In het contract is opgenomen dat het niet goedkeuren van het budget door het parlement tot ontbinding kan leiden, aldus minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) in debat met de Kamer. Zelf houdt zij voorlopig vast aan de steun aan UNRWA. „Als de Kamer daar anders over denkt, ja, dan is dat aan de Kamer.”

ANP

Sommige partijen, waaronder de PVV van Klever zelf, vinden de steun aan UNRWA onwenselijk. De organisatie is onmisbaar voor steun aan Palestijnen, ziet ook het kabinet, maar er zijn stevige signalen van banden tussen UNRWA en Hamas. Recent zou een Hamas-kopstuk in Libanon zijn gedood dat ook binnen UNRWA een prominente positie bekleedde.

Eerder kondigde het kabinet aan 3 miljoen euro die voor UNRWA was bestemd aan andere hulporganisaties te geven. Dat moet ook helpen minder afhankelijk te worden van UNRWA. Maar de 19 miljoen blijft staan. „Als betrouwbare overheid vind ik het belangrijk dat wij onze juridische verplichtingen nakomen”, zei Klever.

Volgende maand bespreekt de Kamer de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Mocht er dan een voorstel komen om af te zien van betaling aan UNRWA, dan zal ze dat voorstel niet ontraden. „Omdat het budgetrecht bij de Tweede Kamer ligt”, verklaarde de bewindsvrouw.

Dat leverde bij linkse partijen schamperende reacties op. „Dus ieder amendement dat wij indienen, krijgt van deze minister oordeel Kamer?”, luidde de retorische vraag van SP-Kamerlid Sarah Dobbe.

Klever benadrukte dat ze de optie openhield omdat het contract daartoe de mogelijkheid biedt. In de ontbindende voorwaarden staat expliciet de goedkeuring van het parlement. „Het komt voort vanuit de vraag van de Kamer”, verklaarde de minister.

Ook heeft de Kamer de mogelijkheid om de steun in kleinere stukken op te knippen. Daarvoor geldt evengoed dat het contract moet worden opengebroken, waarschuwde Klever. De VVD opperde het opsplitsen van de steun. Geld zou dan pas kunnen worden overgemaakt als UNRWA voldoet aan de aanbevelingen uit een veelbesproken rapport. Wel benadrukte de bewindsvrouw dat het opvolgen van sommige aanbevelingen erg lang kan duren. „Denk aan neutraliteit van het onderwijsmateriaal”, noemde zij als voorbeeld. „Op dit moment wordt er nauwelijks onderwijs gegeven, dus dan kan je nu ook niet zien of dat uitgevoerd wordt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer