Binnenland
Zuid-Holland verleent vergunning voor afschieten roedel damherten

De Omgevingsdienst Haaglanden heeft namens de provincie Zuid-Holland een vergunning verleend om alle damherten in de Hoeksche Waard af te schieten. De provincie wil de roedel, die momenteel bestaat uit bijna honderd dieren, binnen vijf jaar weg hebben. Hoewel de omgevingsdienst daar nu formeel toestemming voor heeft gegeven, lijkt het er niet op dat jagers van de faunabeheereenheid snel het poldergebied van de Hoeksche Waard in zullen trekken.

ANP

De provincie ziet geen andere optie dan alle damherten afschieten, omdat „alternatieven zoals wegvangen of sterilisatie dieronvriendelijk en wettelijk of praktisch onuitvoerbaar zijn”, zegt de provincie op basis van onafhankelijk onderzoek. Zuid-Holland heeft ervoor gekozen om alle damherten te doden, omdat beheer lastiger is en minder goed voor de omgeving en verkeersveiligheid. Daarbij komt dat de huidige roedel is ontstaan door drie ontsnapte damherten die zich hebben vermenigvuldigd.

Twee organisaties die zich inzetten voor dierenrechten - Animal Rights en Fauna4Life - hebben begin dit jaar al aangekondigd in beroep te gaan zodra de vergunning definitief is. „Zolang er geen uitspraak van de rechter is, zullen niet alle damherten worden geschoten om geen onomkeerbare situatie te creëren”, aldus de provincie, die eind vorig jaar besloot om de hele roedel te laten doden.

Diverse partijen dienden daarop een zienswijze in, waaronder de gemeente Hoeksche Waard die ervoor pleitte om in ieder geval een deel van de groep in leven te laten. Vanuit de Zuid-Hollandse politiek deden de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA, BBB en CDA vorige week ook een oproep voor „beheer”, wat wil zeggen dat een bepaald aantal damherten in de Hoeksche Waard zou mogen blijven.

Al bijna 25 jaar lopen er damherten in het wild rond in de polder tussen Numansdorp en Strijen, nadat enkele dieren waren ontsnapt uit een hertenkamp. Door de jaren heen werd de groep steeds groter. Volgens de provincie is de Hoeksche Waard echter geen leefgebied voor de damherten. Alleen het noordelijk deel van de Zuid-Hollandse duinen is daarvoor aangewezen. Doordat de damherten afstammen van de drie ontsnapte dieren, is er waarschijnlijk sprake van inteelt. De damherten zouden ook de verkeersveiligheid in gevaar brengen, schade aanrichten aan de landbouw en een bedreiging vormen voor de biodiversiteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer