Binnenland
PO-Raad wil dezelfde doorstroomtoets voor alle leerlingen groep 8

Leerlingen moeten in groep 8 zo snel mogelijk dezelfde doorstroomtoets krijgen, vindt de PO-Raad. De vereniging die de belangen van het basisonderwijs behartigt, roept de Tweede Kamer op dit te regelen. Op dit moment zijn er zes verschillende toetsen. Volgens de PO-Raad verschillen die te zeer van elkaar, waardoor niet alle leerlingen dezelfde kansen krijgen.

ANP

Een goed gemaakte doorstroomtoets kan een hoger schooladvies voor de middelbare school opleveren dan het advies dat de groepsleerkracht heeft gegeven. Als een kind de doorstroomtoets op een hoger niveau maakt dan het voorlopige advies, dat al eerder wordt uitgebracht, dan is het de bedoeling dat scholen het advies bijstellen. Ze mogen daar overigens van afwijken als ze een hoger schooladvies niet in het belang van het kind vinden. Dat moeten ze dan wel toelichten.

De doorstroomtoets verving vorig schooljaar de eindtoetsen in groep 8. De PO-Raad is niet erg enthousiast over het beleid om op 11- of 12-jarige leeftijd al vast te stellen op welk schoolniveau kinderen vervolgonderwijs moeten krijgen. Zolang dat systeem bestaat, moet het echter wel eerlijk zijn, vindt de raad.

Voor de zomervakantie concludeerde de organisatie in een analyse dat één van de zes toetsen vaker dan de andere tot een bijgesteld advies leidde. „Als we doorgaan op de ingeslagen weg, dan verschilt de kans op een bijgesteld schooladvies per toets. Dat vinden wij onacceptabel”, stelt voorzitter Freddy Weima.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer