Binnenland
Westerwolde: boete moet COA prikkelen aantal Ter Apel te beperken

De hoogte van een nieuwe dwangsom voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet dusdanig uitkomen dat het „een dermate prikkel geeft aan het COA om de aantallen beneden de 2000 te houden” bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, aldus een woordvoerder van de gemeente Westerwolde. Met die strategie zet de gemeente maandag tijdens een nieuw kort geding in op een boete van 75.000 euro per keer dat op het terrein meer dan 2000 mensen verblijven. Daarbij wil de gemeente in eerste instantie dat er geen limiet komt voor de dwangsom, maar mocht de rechter die wel opleggen dan wil Westerwolde dat de boete doorloopt tot er 7,5 miljoen euro is betaald.

ANP

Dat blijkt uit de rechtbankstukken en bevestigt de gemeentewoordvoerder na berichtgeving van Dagblad van het Noorden. Het bedrag van 75.000 euro per overtreding is verder „gebaseerd op wat de kosten zijn voor de opvang van mensen”, legt de woordvoerder uit. Het vorige bedrag was „milder dan de kosten, en dus was het voor het COA aantrekkelijker om het aantal over te laten stromen dan ergens anders plek te vinden” voor de asielzoekers op het terrein. Met de nieuwe inzet hoopt Westerwolde „het nog onaantrekkelijker te maken om meer dan 2000 mensen onder te brengen” in Ter Apel.

Maandag vraagt de gemeente Westerwolde voor de tweede keer via de rechter om een dwangsom. Begin dit jaar werd die ook opgelegd, toen werd bepaald dat het COA per overtreding van het maximumaantal een boete van 15.000 euro moest betalen. Het maximumbedrag van 1,5 miljoen euro werd 11 juni bereikt.

Na de uitspraak van de rechter ontstond er discussie tussen het COA en de gemeente Westerwolde wanneer het aantal mensen op het terrein geteld werd. Het COA telde het aantal mensen dat bij het centrum overnachtte. Maar omdat later ook mensen vanuit noodnachtopvanglocaties overdag terugkwamen naar het terrein, redeneert de gemeente dat tijdens daguren nog meer mensen daar aanwezig zijn. De gemeente wil dat de rechter maandag de discussie beslecht en de dwangsom laat gelden voor „iedere dag, een dagdeel daaronder begrepen en ongeacht welk deel van de dag het betreft”, zo laat de woordvoerder weten.

Gesteund door een onderzoek van de Inspectie van Justitie en Veiligheid, wil de gemeente Westerwolde met de dwangsom voorkomen dat het aanmeldcentrum te vol is en zo bij COA-medewerkers, bewoners en de omgeving van Ter Apel druk en overlast veroorzaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer