Buitenland
Rusland haalt Taliban van lijst met terroristische organisaties

Rusland heeft besloten de Taliban van de lijst met terroristische organisaties te halen, wat wordt gezien als een belangrijke stap in de normalisatie van de banden met de extremistische beweging. De beslissing is volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken „op het hoogste niveau genomen”, bericht staatspersbureau TASS.

ANP

De beweging werd in 2003 op de lijst gezet. Rusland haalt de banden aan sinds die groepering in augustus 2021 weer in Afghanistan aan de macht kwam. De Taliban wordt nog door geen enkel land officieel erkend als de machthebbers van Afghanistan. De Russische president Vladimir Poetin zei afgelopen zomer dat Rusland het Afghaanse Taliban als een bondgenoot ziet in de strijd tegen terrorisme.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov is Moskou overtuigd van de noodzaak van „pragmatische dialoog” met de huidige Afghaanse regering. „Het is duidelijk dat het onmogelijk is om problemen op te lossen of een Afghaanse regeling te bespreken zonder Kabul”, zei hij tijdens een overleg met onder anderen zijn Afghaanse ambtgenoot. Rusland gaat volgens hem door met het ontwikkelen van politieke en economische banden met het delfstofrijke Afghanistan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer