Buitenland
WHO hoopt met eenvoudige test verspreiding mpox in te dammen

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO geeft toestemming voor een eenvoudig toe te passen test op mpox, ook wel apenpokken genoemd. Door deze goedkeuring kunnen VN-organisaties dergelijke tests nu bij een Amerikaans bedrijf aanschaffen en verspreiden in landen en regio’s met veel besmettingen. Snellere opsporing kan verdere uitbreiding van de ziekte tegengaan, hoopt de WHO.

ANP

Drie andere bedrijven wachten nog op een noodgoedkeuring voor een dergelijke test. Mpox komt vooral voor in Afrika. Tot nog toe leidt maar een op de drie gevallen tot nader onderzoek in een lab.

Het verantwoordelijke virus kent verschillende varianten. Er is momenteel grote zorg om de nieuwste variant, de zogenoemde clade Ib, die mogelijk extra gevaarlijk is. Deze is buiten Afrika voor zover bekend alleen nog maar in Thailand, India en Zweden waargenomen. Afgelopen zomer riep de WHO de noodsituatie uit, omdat de nieuwe variant zich begon te verspreiden.

In 2022 was wereldwijd een uitbraak van een eerdere variant, die ook in ons land nog steeds voorkomt, maar als minder riskant wordt gezien.

Besmettingen ontstaan door nauw contact als knuffelen en vrijen, maar mpox geldt niet als een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer