Kerk & religieBondsdag vrouwen HHK
Hersteld hervormde vrouwen bezinnen zich op de waarde van de psalmen

De psalmen moeten in de erediensten gezongen blijven worden, vindt ds. T.A. Bakker. „We beseffen niet genoeg hoe waardevol ze zijn.”

Jan van Reenen
Ds. H. van der Ziel aan het woord op de bondsdag van de Hersteld Hervormde Vrouwenbond in Lunteren. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. H. van der Ziel aan het woord op de bondsdag van de Hersteld Hervormde Vrouwenbond in Lunteren. beeld RD, Anton Dommerholt

De hersteld hervormde predikant uit Hardinxveld-Giessendam sprak donderdag op de zestiende bondsdag van de Hersteld Hervormde Vrouwenbond. De bijeenkomst in de Bethelkerk te Lunteren trok ongeveer 450 vrouwen. Het thema was ”De rijkdom van de psalmen”.

Ds. Bakker maakte al aan het begin van zijn betoog het statement dat hij ervan overtuigd is dat niet genoeg beseft wordt hoe waardevol de psalmen zijn. Hij voegde eraan toe: „Als we iets niet meer mooi vinden, zoeken we iets anders. Veel kerken vandaag zoeken andere liederen.”

Dat laatste wil hij niet met betrekking tot de eredienst. Het betekent niet dat hij tegen het zingen van geestelijke liederen in het algemeen is, zei hij. „Ik heb goede herinneringen aan de zondagavonden waarop we met z’n allen thuis zongen. Na de psalmen zongen we een gezang. Deze gezangen raakten soms mijn hart.” Hij noemde onder meer ”Vaste rots van mijn behoud”, ”Eens was ik een vreemd’ling”, ”God enkel licht” en ”Er ruist langs de wolken”.

De predikant noemde vier redenen om de psalmen in de eredienst te blijven zingen. De eerste was dat men daardoor God kan loven met Zijn eigen woorden. „De Heere is alle lof waard. Hij is als een moeder die haar kind de woorden voorzegt. Als je niet weet hoe God te loven: in de psalmen zijn de woorden te vinden.”

Verder zei hij dat het in de psalmen niet alleen over de hoogten maar ook over de diepten gaat. „Hoe kunnen we God loven zonder gebroken hart? Als je niet weet van gebrokenheid heb je geen genezing nodig. We moeten ons niet afkeren van de diepe tonen van de psalmen om oppervlakkige liederen te gaan zingen.”

De psalmen spreken van Christus, aldus ds. Bakker. „We hebben het nodig om op Christus gericht te worden. Elke psalm is op Hem gericht.”

Als vierde reden noemde de predikant het zingen met de kerk van alle tijden. Hij verwees daarbij eerst naar het voorgeslacht, vervolgens naar de geschiedenis en ten slotte naar Israël. „Als we losraken van het Oude Testament en het Psalmboek, dreigen we ook los te raken van het volk van God.”

„Als we losraken van het Oude Testament en het Psalmboek, dreigen we ook los te raken van het volk van God” - Ds. T.A. Bakker, hersteld hervormd predikant te Hardinxveld-Giessendam

Schatkamer

Eerder tijdens de bijeenkomst had ds. H. van der Ziel, predikant te Veenendaal, het al gehad over de waarde van de psalmen. Hij noemde ze een geestelijke schatkamer. „Er is geen geestelijke aandoening van de mens die hierin niet wordt voorgesteld. Alles wat in de ziel kan omgaan, wordt benoemd.”

De predikant zoomde in op Psalm 63, „de lievelingspsalm van veel van Gods kinderen”. Hij merkte op dat de hervormer Theodorus Beza uit Genève deze psalm opzegde als hij niet kon slapen.

Ds. Van der Ziel wees in het bijzonder op een drietal woorden in deze psalm: verlangen, goedertierenheid en aankleven. Secularisatie, aldus ds. Van der Ziel, begint in het hart. „Als je in de kerk zit, maar het verlangen naar God is ondergesneeuwd, ben je geseculariseerd.”

Goedertierenheid is volgens de predikant een begrip dat goedheid, genade en trouw bevat. „God is goedertieren. Je draagt het teken en zegel van Gods verbond. Hij bewijst Zijn verbondstrouw en wil je redden. De weg ernaartoe is biddend pleiten op Gods beloften.”

Het aankleven ziet hij als „het vurige verlangen in de ziel om God in Zijn heerlijkheid te aanschouwen. Christus’ bloed dat op de ziel wordt gesprenkeld, is vaster dan lijm.”

Zekerheid

Na de beide toespraken stonden de predikanten samen op de kansel. Ds. Van der Ziel beantwoordde een vraag over de zekerheid van het geloof met woorden uit Psalm 63, waarover hij die morgen gesproken had. „David verlangde naar het heiligdom. Daar was de zekerheid in het lam dat zag op Christus. De zekerheid ligt niet in de beleving, maar in Christus.”

Tijdens de bondsdag werd informatie gegeven over het nieuwe project waaraan de vrouwenbond meewerkt: ”Hoop voor vrouwen in Indonesië”. Het gaat daarbij vooral om opvoedingsondersteuning voor vrouwen in dat land. De bond steunt het project, dat wordt uitgevoerd door TWR, financieel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Psalmberijmingen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer