BuitenlandOorlog in Libanon
Israël neemt opnieuw kopstuk Hezbollah op de korrel

Israël heeft ook de beoogde opvolger van Hezbollahleider Hassan Nasrallah op de korrel genomen. Bij een luchtaanval op de Libanese hoofdstad Beiroet is mogelijk Hashem Safieddine om het leven gekomen.

Schade na Israëlische luchtaanvallen op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Israël nam naar verluidt onder anderen Hezbollahkopstuk Hashem Safieddine op de korrel. beeld EPA, Wael Hamzeh
Schade na Israëlische luchtaanvallen op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Israël nam naar verluidt onder anderen Hezbollahkopstuk Hashem Safieddine op de korrel. beeld EPA, Wael Hamzeh

Israëlische gevechtsvliegtuigen vielen in de nacht van donderdag op vrijdag de zuidelijke buitenwijken van Beiroet aan. Volgens The New York Times, die zich baseerde op niet nader genoemde Israëlische bronnen, was Safiedinne het doelwit van de luchtaanval. Het hoofd van de Uitvoerende Raad van Hezbollah zou op dat moment met andere kopstukken van de terreurbeweging in een ondergrondse bunker in vergadering zijn.

Het is onduidelijk of Safieddine bij het bombardement gewond is geraakt of is gedood. Zowel het Israëlische leger als Hezbollah had vrijdagmorgen nog geen commentaar op de aanval gegeven. Nog geen week geleden doodde de Israëlische luchtmacht Hezbollahleider Hassan Nasrallah bij een luchtaanval op zijn schuilplaats in Beiroet. Safieddine is een neef van Nasrallah en werd algemeen gezien als diens opvolger.

De nieuwe aanval laat zien dat Israël niet alleen exact weet waar hooggeplaatste Hezbollahcommandanten zich bevinden, maar ook geen mogelijkheid onbenut laat om ze uit te schakelen. Vorige maand doodde Israël al diverse kopstukken van de terreurbeweging door gerichte luchtaanvallen en het laten ontploffen van duizenden piepers en portofoons.

De Israëlische stafchef Herzi Halevy verklaarde donderdag dat Israël vastbesloten is de militaire infrastructuur van Hezbollah te vernietigen. Hij zei dat tijdens een bezoek aan Israëlische troepen aan de frontlijn in Zuid-Libanon.  Halevy benadrukte het belang van de missie om rust en stabiliteit in het noorden terug te brengen en de 60.000 geëvacueerde inwoners naar hun huizen te laten terugkeren.

Evacueren

In verband met de escalatie van de strijd in Libanon stellen steeds meer landen noodplannen op om hun burgers uit het Arabische land te evacueren. Rusland, Duitsland en Groot-Brittannië hebben al honderden mensen uit Beiroet gehaald. Nederland voert vrijdag en zaterdag vluchten uit naar de militaire vliegbasis in Eindhoven.

De luchthaven van Beiroet blijft vooralsnog open. De Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines biedt extra vluchten aan naar bestemmingen in Europa.

Intussen wordt nog altijd met spanning gewacht op het Israëlische militaire antwoord op de Iraanse raketaanval op Israël van afgelopen dinsdag. De Amerikaanse president Joe Biden zei donderdag in Washington dat de Verenigde Staten met Israël „in gesprek” zijn over een vergeldingsaanval op Iraanse olie-installaties. Die optie circuleerde al eerder deze week.

Biden sprak zich woensdag nadrukkelijk uit tegen het bombarderen van Iraanse nucleaire faciliteiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer