EconomieLandbouw
Prijs landbouwgrond stijgt naar recordhoogte

De gemiddelde prijs voor een hectare agrarische grond in Nederland is dit jaar voor het eerst de 80.000 euro gepasseerd. Tien jaar geleden werd nog gemiddeld 50.000 euro voor een hectare betaald. Dat bleek woensdag uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.

Redactie economie
Ondergelopen weilanden in de Hoeksche Waard. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg 
Ondergelopen weilanden in de Hoeksche Waard. beeld ANP, Jeffrey Groeneweg 

Ten opzichte van heel 2023 steeg de prijs voor agrarische grond het afgelopen halfjaar met 3,3 procent naar 81.500 euro per hectare. Een hectare is 10.000 vierkante meter, ongeveer de oppervlakte van anderhalf voetbalveld.

De NVM verwacht dat de prijsstijging voorlopig aanhoudt. Sterke vraag vanuit de landbouw zelf en vanuit andere sectoren drijft de grondprijs op. Boeren zoeken vooral ruimte vanwege de stapsgewijze afbouw van de zogeheten derogatie.

De derogatie is een ontheffing waardoor Nederlandse boeren meer dierlijke mest op hun grond mogen uitrijden dan de Europese basisnorm. In 2026 zal die helemaal vervallen zijn. Boeren moeten de overtollige mest dan afvoeren –wat hen veel geld kost– of extra grond kopen.

Verder blijft landbouwgrond volgens de NVM gewild voor woningbouw, infrastructuur, duurzame energieprojecten en als belegging.

Vooral grote percelen grond die los van een boerderij worden verkocht liggen goed in de markt, zegt Jos Ebbers, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk. Hij verwacht echter dat ook steeds meer complete agrarische bedrijven in de verkoop komen.

Voor akkerbouwgrond wordt dit jaar gemiddeld in Nederland 94.000 euro per hectare betaald. Grasland is een stuk goedkoper met 75.000 euro per hectare.

Intensieve veehouderijen (varkens, pluimvee, vleeskalveren) worden weinig verkocht. In de eerste helft van 2024 ging het om tien bedrijven, het laagste aantal sinds 2010.

Landelijk wonen blijft populair, al is de vraag na de coronacrisis iets gedaald. De afgelopen vijf jaar hadden vrijstaande woningen of woonboerderijen buiten de bebouwde kom of in landelijk gebied gemiddeld een woonoppervlakte van 175 vierkante meter en een perceel van 2200 vierkante meter.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Landbouw

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer