Economie
Martinair-oprichter Martin Schröder (93) overleden

De Nederlandse luchtvaartondernemer Martin Schröder is op 93-jarige leeftijd overleden, meldt een woordvoerder namens zijn familie. Schröder richtte in 1958 een luchtvaartbedrijf op dat onder de naam Martinair miljoenen Nederlanders naar hun vakantiebestemming vloog.

ANP
Martin Schröder en zijn vrouw in 2011, na de laatste passagiersvlucht van Martinair. beeld ANP, Koen van Weel
Martin Schröder en zijn vrouw in 2011, na de laatste passagiersvlucht van Martinair. beeld ANP, Koen van Weel

„Wij zijn dankbaar en trots voor wat Martin heeft betekend voor de Nederlandse luchtvaart. Met het overlijden van onze lieve echtgenoot, vader en opa nemen we afscheid van een echte Nederlandse luchtvaartpionier”, schrijft zijn familie. „Martin is de man geweest die vliegen toegankelijk heeft gemaakt voor een breed Nederlands publiek.”

Volgens de familie had Schröder al enige tijd een broze gezondheid, die verder was verslechterd.

In 1958 begon Schröder met rondvluchten boven Amsterdam met zijn bedrijf Martin’s Air Charter. Vervolgens vloog het bedrijf van Nederland naar Mallorca met een Dakota. In de daaropvolgende jaren groeide Martinair uit tot een vakantievlieger.

Schröder werd in 1998 door toenmalig KLM-topman Leo van Wijk „een van de grootste luchtvaartpioniers van Nederland” genoemd. Die uitspraak deed hij toen de Martinair-oprichter zijn functie van bestuursvoorzitter opgaf, waarna Martinair nauwer ging samenwerken met KLM, dat toen al een groot belang had in zijn branchegenoot.

Uiteindelijk nam Air France-KLM Martinair in 2008 helemaal over. KLM beschrijft Schröder als een „ondernemer pur sang” die belangrijk was voor vrachtvervoer door de lucht en verre vakantiebestemmingen toegankelijk maakte voor Nederlanders. „Zijn betrokkenheid was ongeëvenaard”, schrijft de luchtvaartmaatschappij.

Een van de dieptepunten voor Schröder was de ramp bij Faro in 1992, waarbij een vliegtuig van Martinair tijdens de landing bij de Portugese plaats neerstortte. Daarbij overleden 56 mensen en raakten ruim honderd mensen zwaargewond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer