Economie
Klokkenluider Deloitte meldt afwijkingen bij onderwijscontroles

Een klokkenluider heeft accountantskantoor Deloitte gewaarschuwd dat medewerkers in de fout zijn gegaan bij controles door de Onderwijsinspectie. Dat meldt de Nederlandse tak van het accountants- en consultancybedrijf in zijn transparantieverslag, waar Het Financieele Dagblad eerder over schreef. Deloitte onderzoekt de melding, die volgens een woordvoerster recent binnenkwam.

ANP

In het rapport schrijft het bedrijf dat een klokkenluider melding maakte van „afwijkingen van de interne procedures voor het opvragen van gearchiveerde bestanden en de voorbereidingen voor” kwaliteitscontroles door de Onderwijsinspectie in 2022 en 2023.

Deloitte en andere accountantskantoren voeren audits uit van onderwijsorganisaties, waarbij ze bijvoorbeeld de financiën van basisscholen, universiteiten of middelbare grondig controleren. De Onderwijsinspectie gaat steekproefsgewijs na of de kwaliteit van die controles in orde is. Voor accountants zijn procedures vastgelegd over hoe ze dat kunnen voorbereiden. Het onderzoek van Deloitte gaat over welke stappen mogelijk niet zijn gevolgd, legt een woordvoerster uit. Het is nog te vroeg om te zeggen of de mogelijke afwijkingen invloed hebben gehad op de uitkomst van kwaliteitscontroles door de Onderwijsinspectie, zegt ze ook.

Deloitte heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingelicht en een melding gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten. Die laatste instantie houdt toezicht op accountantskantoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer