Binnenland
Staatssecretaris worstelt met krapte in gevangenissen

De krapte in de gevangenissen is een „hardnekkig probleem”, zegt staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid). Ze worstelt ermee, zo werd duidelijk in een debat met de Tweede Kamer, en snelle een oplossing ligt niet voor de hand.

ANP

Vorige week kondigde Coenradie een reeks nieuwe maatregelen aan. Zo wil ze vaker meerpersoonscellen gebruiken en komt er een pilot om in het huis van bewaring waar mensen wachten op een veroordeling het dagprogramma in te perken. En er komen veertig plekken bij voor zogeheten zelfmelders die wachten tot ze naar de gevangenis moeten. Het is te weinig om het oplopende tekort op te lossen, weet de staatssecretaris al.

Coenradies plan om naar Estland te kijken voor de mogelijke huur van cellen, kon op veel kritiek van de Kamer rekenen. „Schandalig, te gek om over na te denken”, vond Esmah Lahlah (GroenLinks-Pvda). Alleen de PVV was enthousiast. „We zijn van beide kanten nog in een verkennende fase”, zei Coenradie. „Natuurlijk zijn er financiële, juridische en praktische vragen die beantwoord moeten worden.” De staatssecretaris belooft dat de Estse gevangenis ook moet voldoen aan de eisen die de Nederlandse wet stelt.

Als het al zover komt, kunnen Nederlandse gevangenen waarschijnlijk pas over jaren naar Estland verkassen. Dat betekent niet dat Coenradie verwacht dat het cellentekort ook jaren zal aanhouden, zei ze achteraf tegen ANP. „We onderzoeken het nu, en misschien is het dan niet meer nodig, en misschien wel.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer