BuitenlandOorlog in Israël
Elke paar seconden een bom op Nasrallahs bunker in Beiroet

Israël schakelt Hezbollahleider Hassan Nasrallah uit bij een zware aanval. Elke paar seconden valt er een bom op zijn bunker in Beiroet.

Een Libanees kijkt naar de krater die is ontstaan na een Israëlische luchtaanval op Beiroet. beeld EPA, Wael Hamzeh
Een Libanees kijkt naar de krater die is ontstaan na een Israëlische luchtaanval op Beiroet. beeld EPA, Wael Hamzeh

Vrijdagavond. Dikke, grijs-oranje rookwolken stijgen op in Beiroet, na de zware Israëlische aanval op het ondergrondse hoofdkwartier van de Hezbollahleider. Nasrallah en enkele commandanten komen daarbij om het leven. Men vermoedt dat ook een dochter van Nasrallah het leven liet.

Videobeelden op sociale media laten de inzet van bunkerbusters zien, raketten om bunkers uit te schakelen. Na de aanval op de woonwijk Dahiya resteert een gapend gat. De zes flats, boven op de bunker, zijn bij de aanval met de grond gelijk gemaakt. Bij de aanval zijn burgerslachtoffers te betreuren; niet duidelijk is hoeveel.

Uitgekiend

Israël voert de operatie uit op een uitgekiend moment. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vliegt naar New York voor een geplande toespraak in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nasrallah waant zich even veilig. Israël voert niet,  zo is de gedachte, een zeer riskante aanval uit op een woonwijk in Beiroet op het moment dat Netanyahu in de VS verblijft. Een misrekening.

De operatie staat al voor het vertrek van Netanyahu op stapel. Maandag vinden de eerste voorbereidingen plaats. Onderweg naar New York krijgt de premier in zijn ”Wing of Zion”, de Israëlische Air Force One, updates over Nasrallah en de veiligheidssituatie in Beiroet en Libanon.

Na aankomst in New York, vlak voor zijn VN-toespraak, geeft Netanyahu telefonisch groen licht voor de liquidatiepoging. De Israëlische defensieminister Gallant stelt zijn Amerikaanse collega Austin pas op het allerlaatste moment op de hoogte van de operatie. „De belangrijkste aanval sinds de oprichting van de staat Israël”, zegt luitenant-generaal Herzi Halevi, de hoogste militair van het Israëlische leger.

„Aanval op Nasrallah is de belangrijkste sinds de oprichting van de staat Israël” - Luitenant-generaal Herzi Halevi, hoogste militair Israëlisch leger

Israëlische F-15i-gevechtsvliegtuigen van het 69 squadron van de Israëlische luchtmacht stijgen op van de Hatzerim Airbase in het zuiden Israël. Israël zet F-15i-jachtvliegtuigen in, omdat deze in staat zijn de zware bommenlast te vervoeren, waaronder 2000 pond zware bunkerbusters, bommen die door 6 meter dik beton heendringen.

De legerleiding volgt de operatie op de voet vanuit het ondergrondse Israëlische hoofdkwartier bij Tel Aviv.  De spanning is om te snijden. Uit betrouwbare inlichtingen blijkt dat Hezbollahleider Nasrallah zich in het ondergrondse hoofdkwartier in Beiroet bevindt. Haast is geboden. De vrees bestaat dat Hezbollah lucht krijgt van de opgestegen jachtvliegtuigen of dat Nasrallah vertrekt.

De kisten bereiken het Hezbollahbolwerk in Beiroet. Een zware aanval volgt. De F-15i’s gooien in totaal meer dan tachtig zware bommen af op de bunker van Nasrallah. Onbemande Israëlische toestellen volgen de operatie nauwgezet. Brigadegeneraal Amichai Levin, commandant van de vliegbasis, spreekt van een „zeer complexe” missie. „Tientallen bommen raken het doel binnen enkele seconden met zeer hoge precisie.”

Superieur

Israël zet ongekend veel bommen in. Niemand mag de aanval overleven. Het Israëlische leger wil herhaling van de mislukte liquidatiepoging op Hezbollahcommandant Ali Karaki voorkomen. Deze overleefde een aanval door de inzet van te weinig munitie. Nasrallah en een aantal commandanten overleven de aanval niet.

De dodelijke Israëlische precisieaanval op Nasrallah is het resultaat van jarenlange voorbereiding. Israël was al maanden op de hoogte van de verblijfplaats van de terreurleider, zeggen drie hoge Israëlische functionarissen tegen The New York Times. De aanval bewijst de superieure inlichtingencapaciteit van de Joodse staat en de intensieve samenwerking tussen leger en inlichtingendiensten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer