BinnenlandVaccinatie
Nivel publiceert nieuwe versie van oversterfterapport

Het Nivel heeft een rapport over oversterfte dinsdag opnieuw gepubliceerd. Het document is op enkele punten aangepast, maar dit heeft volgens het instituut geen gevolgen voor de conclusie van het onderzoek.

Redactie wetenschap
Medewerkers van een priklocatie in Eindhoven. beeld ANP, Rob Engelaar
Medewerkers van een priklocatie in Eindhoven. beeld ANP, Rob Engelaar

De eerste versie van het rapport verscheen begin september. Daarop kwam direct kritiek, met name van opiniepeiler Maurice de Hond. Volgens hem was de onderliggende data vervuild, waardoor de conclusie –forse oversterfte onder ongevaccineerden, maar ondersterfte onder gevaccineerden– op drijfzand was gebouwd. Het rapport werd daarop ingetrokken.

Het Nivel erkent nu dat de eerste versie van het rapport een rekenfout bevatte. „Daarom is de kritiek ter harte genomen en is de tijd genomen om de fout te corrigeren”, aldus een verklaring op zijn website.

Drie wijzigingen hebben de auteurs in het document doorgevoerd. De term ongevaccineerden is gewijzigd in ongevaccineerden/ongeregistreerden. Het aandeel ongeregistreerd was niet 3 procent, maar zo’n 25 procent. En omdat het aandeel ongeregistreerden in de groep ongevaccineerden groter is dan gedacht, zijn de conclusies met meer terughoudendheid geformuleerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Coronacomplotten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer