Binnenland
Aantal coronagevallen neemt flink toe, hoogste piek sinds januari

Steeds meer mensen lopen het coronavirus op nu de herfst is begonnen. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is gestegen naar het hoogste niveau sinds begin januari. Een zomergolf in juli is overtroffen.

ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) houdt het coronavirus in de gaten door het aantal virusdeeltjes in rioolwater te meten. De zogenoemde virusvracht lag afgelopen week 33 procent hoger dan de week ervoor, en is in twee weken tijd vrijwel verdubbeld. Het RIVM zegt dat het aantal virusdeeltjes „inmiddels op een relatief hoog niveau” zit.

In de Friese gemeente Dantumadiel zijn naar verhouding de meeste virusdeeltjes aangetroffen. Daarna volgen Woensdrecht (Noord-Brabant), Ameland (Friesland), Vijfheerenlanden (Utrecht) en Nijkerk (Gelderland). In meer dan tweehonderd gemeenten is de virusvracht toegenomen.

Het RIVM gebruikt ook de Infectieradar om het virus te volgen. Gebruikers kunnen daar melden dat hun coronatest positief was en dat ze het virus dus onder de leden hebben. Vorige week meldde 1,4 procent van de gebruikers een positieve testuitslag. Ook dat aandeel is in een paar weken tijd verdubbeld.

Het coronavirus piekt vaker in de herfst. Daarom kunnen mensen zich sinds half september weer laten vaccineren tegen de ziekte. Het RIVM meldt waarschijnlijk pas in januari, als de inentingsronde voorbij is, hoeveel mensen de prik hebben laten zetten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer