Binnenland
Duikteams brandweer konden niet uitrukken om ‘terugroepactie’

Door problemen met duikcilinders konden meerdere duikteams van de brandweer dinsdagavond niet uitrukken, bevestigt Brandweer Nederland na berichtgeving door het AD. Duikcilinders van een bepaalde leverancier mochten uit voorzorg niet meer worden gebruikt, nadat bij die leverancier meldingen waren binnengekomen over een defect aan de afsluiting van die cilinder.

ANP

Marko Redelijkheid, portefeuillehouder waterongevallen bij Brandweer Nederland, laat weten dat hierdoor twee derde van de duikteams van de Nederlandse brandweer niet kon uitrukken. „Dat was een acuut vraagstuk”, zegt hij. Hij kon niet precies zeggen hoeveel duikteams er in totaal zijn, omdat veiligheidsregio’s met veel water soms meerdere teams hebben. Het gaat in ieder geval om tientallen teams.

Dinsdagavond hebben alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland besproken hoe de nog beschikbare duiktanks over de duikteams in Nederland konden worden herverdeeld. Niet elk team gebruikt hetzelfde type duikcilinder, dus er was wat speling. „Qua dekking is het nu weer optimaal”, zegt Redelijkheid. „Maar omdat ook het oefenmateriaal is gebruikt voor de herverdeling, kunnen we voorlopig geen duikoefeningen doen.”

Volgens de portefeuillehouder heeft de buitenwerkingstelling van een deel van de duikflessen niet tot acute problemen geleid. „Er is niets gebeurd waar we het verschil hadden kunnen maken, daar zijn we blij mee.”

De cilinders die sinds dinsdagavond niet meer gebruikt worden, gaan terug naar de leverancier, zegt Redelijkheid, die van een soort terugroepactie spreekt. In overleg met de leverancier wordt dan gekeken naar een oplossing.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer