Binnenland
Speciale wal moet broedende vogels beschermen op IJsselmeerkust

Een speciale wal aan de IJsselmeerkust bij de Friese stad Workum moet vogelnesten in het broedseizoen beschermen tegen overstromingen. Natuurbeheerorganisatie It Fryske Gea is begonnen met de aanleg van de zogeheten stormbroedkering om de IJsselmeerkust bij natuurgebied de Warkumerwaard te versterken. Jaarlijks kan dit duizenden vogels helpen.

ANP

Steeds grotere stukken van de kust spoelen weg door erosie, stelt It Fryske Gea. De nieuwe wal moet helpen om in het voorjaar de weides achter het IJsselmeer droog te houden, zodat weidevogels daar kunnen broeden. De wal wordt zo gemaakt, dat voor en na het broedseizoen de weides nog wel kunnen overstromen.

„Met deze maatregelen zorgen we ervoor dat dit bijzondere natuurgebied behouden blijft en nog aantrekkelijker wordt voor vogels én vissen”, zegt districtshoofd Germ van der Burg van It Fryske Gea. „Hiermee versterken we de Friese IJsselmeerkust en leveren we een mooie bijdrage aan de natuurwaarde van het IJsselmeer.” Vogelsoorten zoals de bontbekplevier, de visdief en weidevogels als de grutto profiteren van de wal, aldus de organisatie.

Ook de gemeente Súdwest-Fryslân is blij dat de wal er komt. „Door deze stappen te maken willen we de Warkumerwaard nog meer een bloeiend leefgebied voor natuur maken”, aldus wethouder Henk de Boer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer