Binnenland
Kamerleden kritisch op plan om cellen te huren in Estland

Tweede Kamerleden zijn kritisch op het kabinetsplan om Nederlandse gevangenen in Estse cellen onder te brengen. Zorgen zijn er onder meer over de mogelijkheden die de verhuisde gevangenen zouden hebben om bezoek te ontvangen en om zich voor te bereiden op hun terugkeer in de samenleving.

ANP

„Ik spreek me vandaag uit tegen dit plan - doe dit niet”, zei Michiel van Nispen (SP). Joost Eerdmans (JA21) vroeg zich af: „Is het niet veel efficiënter om gevangenisbewaarders deze kant op te halen?”

Faith Bruyning van coalitiepartij NSC verwacht „dat de rechten van Nederlandse gedetineerden in Estland onder druk zouden komen”, bijvoorbeeld als het gaat om familiebezoek en resocialisatie. Ook Ulysse Ellian (VVD) heeft „bedenkingen” bij het plan en verwacht dat het te lang zou duren voordat de Estse cellen kunnen helpen de krapte in Nederlandse gevangenissen tegen te gaan.

„Wij zijn er geen voorstander van”, zei Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA). „Hoe zit het met de rechten van gedetineerden als het gaat om de toegang tot advocaten?” Joost Sneller (D66) vindt dat het plan „meer nadelen dan voordelen” heeft.

Ook anti-foltercomité CPT is kritisch. Uit een vorige week gepubliceerd rapport bleek dat de situatie in de gevangenis die het kabinet op het oog heeft te wensen overlaat. Het CPT kreeg klachten over slechte ventilatie en noemde de gelegenheid voor bezoek „compleet onvoldoende”.

Alleen Emiel van Dijk (PVV) zei „zeer enthousiast” te zijn. „De PVV is tevreden met de voortvarendheid waarmee de staatssecretaris aan de slag is gegaan om oplossingen te zoeken om het cellentekort aan te pakken.”

Heel concreet is het plan nog niet. Vorige week ging staatssecretaris Ingrid Coenradie naar Estland voor een „eerste verkennend gesprek”. In het debat over gevangenissen dat deze woensdagochtend plaatsvindt, geeft de PVV-bewindsvrouw er naar verwachting meer uitleg over.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer