Politiekparlementvaria 
Wilders schoffeert Schoof en Jansen in één klap bekend

PVV-voorman Wilders vond het weer eens nodig om premier Schoof te schofferen. En staatssecretaris Jansen (PVV) vloog uit de bocht met de Marokkanenuitspraak van Wilders.

beeld RD
beeld RD

De baas

Dick Schoof zwaait deze week precies drie maanden de scepter als premier van Nederland. Zaterdag vond PVV-voorman Wilders het weer eens nodig om de minister-president te schofferen. Schoof stelde in een interview met het Algemeen Dagblad in antwoord op ,een kindervraag” wie nu de baas is in Den Haag: ,Ik mag aannemen dat een kind meteen weet: de premier. Als premier ben je de baas, nou jaa, de baas…. Je bent de premier. Dus je bepaalt wat het kabinet doet en niemand anders.”

PVV-voorman Wilders was er als de kippen bij om een tweet van oud-Kamervoorzitter Weiglas (VVD) te ondersteunen waarin staat dat niet de minister-president de baas is, maar de Tweede Kamer, de volksvertegenwoordiging.

Natuurlijk hebben Weisglas en Wilders gelijk dat de Tweede Kamer staatsrechtelijk gezien de baas is. Maar wie goed leest, ziet dat Schoof zegt dat hij bepaalt wat het kabinet doet. Hij heeft het helemaal niet over de positie van de Tweede Kamer.

Overigens heeft Schoof niet helemaal gelijk met zijn bewering dat hij bepaalt wat het kabinet doet, want de Nederlandse premier is binnen de raad van ministers de primus inter pares, de eerste onder zijns gelijken. Het kabinet bepaalt als geheel het te voeren beleid.

Ondertussen is wel weer duidelijk dat Wilders er kennelijk niet op uit is om samenbindend bezig te zijn, maar juist de confrontatie te zoeken. En dat legt hem geen windeieren; de PVV staat op eenzame hoogte in de peilingen. Dus zal het waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat hij Schoof schoffeerde.

Pijnlijke les

Wie nog niet wist wie de nieuwe staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu is, weet dat sinds vorige week wel. Chris Jansen (PVV) kwam uitgebreid in het nieuws; niet vanwege opmerkelijke initiatieven op zijn beleidsterreinen, maar omdat hij liet weten als privépersoon achter de ,minder-Marokkanen”-uitspraak van Wilders uit 2014 te staan.

In reactie op Kamervragen van de PvdA liet premier Schoof daarop weten dat bewindspersonen volgens de Grondwet met één mond spreken. Oftewel: Jansen moet alleen het kabinetsbeleid uitdragen. Jansen stuurde een brief waarin hij stelt dat zijn persoonlijke opvattingen niet het kabinetsbeleid weergeven.

Het was een pijnlijke les voor Jansen. Als bewindspersoon kun je namelijk niet alles zeggen. Extra pijnlijk voor Jansen is dat Wilders voor deze uitspraak is veroordeeld.

Kan Jansen zich niet beter bezig gaan houden met de beleidsterreinen waarvoor hij is aangesteld: openbaar vervoer en milieu?

Agenda

De Tweede Kamer debatteert dinsdagmiddag en -avond onder meer over de onjuiste berekeningen van WIA-uitkeringen door het UWV. De woensdag en donderdag zijn voor het grootste deel gereserveerd voor de algemene financiële beschouwingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer