Kerk & religieConference of Presidents of Christian Organizations in Support of Israel
Nieuwe evangelicale organisatie in VS: Grote zorgen over volgend Haman-decreet tegen Joodse volk 

Zo’n honderd evangelicale leiders in Amerika hebben vorige week in Washington besloten een nieuwe organisatie op te richten die zich inspant om de belangen van de Joden en van Israël te verdedigen.

Een aantal prominente evangelicalen in de Verenigde Staten vreest dat er een nieuw „Haman-decreet” aankomt dat Israël wil vernietigen. De foto toont een groot anti-Israëlbord dat in de Iraanse hoofdstad Teheran hangt. Op het billboard zijn Israëlische militairen te zien die wegrennen van een explosie, met als boodschap van Iran: „We zullen wraak op jullie nemen op manieren die jullie je kunnen voorstellen en niet kunnen voorstellen”. beeld EPA, Abedin Taherkenarah 
Een aantal prominente evangelicalen in de Verenigde Staten vreest dat er een nieuw „Haman-decreet” aankomt dat Israël wil vernietigen. De foto toont een groot anti-Israëlbord dat in de Iraanse hoofdstad Teheran hangt. Op het billboard zijn Israëlische militairen te zien die wegrennen van een explosie, met als boodschap van Iran: „We zullen wraak op jullie nemen op manieren die jullie je kunnen voorstellen en niet kunnen voorstellen”. beeld EPA, Abedin Taherkenarah 

Het besluit tot oprichting van deze koepel van christelijke pro-Israëlorganisaties komt voort uit de zorg over „de penibele situatie” waarin Israël zich bevindt en „de anti-Joodse tendensen binnen de Amerikaanse samenleving”. De nieuwe koepel draagt de naam ”Conference of Presidents of Christian Organizations in Support of Israel”.

In een toelichting op het initiatief tegenover de internetkrant All Israel News zegt Mario Bramnick, voorzitter van de ”Latino Coalition for Israel”: „We bevinden ons op een kritiek kruispunt. Niemand had ooit gedacht dat Amerika zou komen te staan ​​waar het nu staat ten opzichte van Israël, of zich kunnen voorstellen hoe noodzakelijk het zou zijn om Israël zo veel meer te moeten verdedigen dan in het verleden.”

Hij ziet op veel fronten „heel veel verontrustende ontwikkelingen. (…) Er is een antichristelijk sentiment dat in Amerika opkomt, en ook een anti-Joods sentiment. Het zijn dezelfde krachten die tegen mensen van geloof ingaan.”

Haman

Bramnick vergelijkt de huidige situatie van de Joden met die van hun voorvaderen in de tijd van Ahasveros. „Weet u, in de Bijbel zien we dat God koningin Esther op een prominente plaats had gezet vóór het Haman-decreet, dat de totale vernietiging van het Joodse ras beval. We hebben in ons leven veel Haman-decreten gezien van de vijanden van Israël en het Joodse volk. Maar we maken ons er zorgen over dat er een nog intenser decreet aankomt.” Hij vindt het tijd „om net als Mordechaï in de dagen van Esther ons te beraden en een plan te maken om Israël te verdedigen. Dat is onze roeping.”

„We maken ons er zorgen over dat er een nog intenser Haman-decreet tegen de Joden aankomt” - Mario Bramnick, voorzitter Latino Coalition for Israel

Doel van de nieuwe koepel is alle christelijke organisaties in de VS te verenigen om krachtiger te kunnen optreden, zowel richting de Amerikaanse overheid als tegen acties die bedoeld zijn om de Joden in diskrediet te brengen of erger.

De latinopredikant verwijst naar de organisatie Presidents of Major Jewish Organizations , die al een aantal jaar bestaat. Zij hebben volgens Bramnick door hun samenwerking invloed gehad op de wereld terwijl ze maar 2 procent van de Amerikaanse bevolking vertegenwoordigen. De christenen moeten volgens hem met 30 procent van de bevolking van de VS nog meer kunnen betekenen als zij zich verenigen. Vertegenwoordigers van Joodse organisaties die aanwezig waren steunen deze redenering.

Vacuüm

De deelnemers aan de bijeenkomst in Washington deelden de analyse dat de Joden zich in een benarde situatie bevinden en dat er in de VS sprake is van verschuivingen. Niet iedereen was er echter van overtuigd dat een nieuwe koepel noodzakelijk is. Er werd op gewezen dat er al verschillende uitstekende pro-Israëlische overkoepelende organisaties bestaan, zoals de American Christian Leaders for Israel (ACLI), een initiatief van de Internationale Christelijke Ambassade van Jeruzalem. Die wordt gesteund door meer dan 3000 evangelische voorgangers.  De nieuwe koepel wil daarmee samenwerken. Ook werd verwezen naar Christians United for Israel die onder leiding van John Hagee staat en meer dan 10 miljoen leden heeft.

De evangelische leiders in Washington stelden echter verbijsterd dat de bestaande organisaties niet „veel prominenter en agressiever” zijn in hun verdediging van Israël. Daardoor is volgens de nieuwe koepel kracht verloren bij de pro-Israëlbeweging in de VS en een vacuüm ontstaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Verenigde Staten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer