Christenen brengen overal ter wereld het Evangelie, maar de kerk is er vaak niet in geslaagd om bekeerlingen gehoorzaamheid te leren aan Christus’ oproep tot „radicaal discipelschap”: thuis, op school, in de kerk en in hun buurt.
Dat staat in het Seoul Statement , een verklaring die begin deze week bij de start van het wereldevangelisatiecongres in de Zuid-Koreaanse stad Incheon, bij Seoul, is verschenen.
„Wij betreuren het dat de wereldwijde kerk de afgelopen vijftig jaar niet voldoende heeft voorzien in het onderwijs dat nodig is om nieuwe gelovigen te helpen een echt Bijbels wereldbeeld te ontwikkelen”, schrijft de Lausannebeweging, die het congres organiseert, in de verklaring. „Daarom zijn we verontrust over de opkomst van valse leerstellingen en pseudochristelijke levensstijlen, die vele gelovigen wegleiden van de essentiële waarden van het Evangelie.”
Huwelijk
Het 97 punten tellend Seoul Statement zet in bij het gezag van de Bijbel, om vervolgens in te gaan op „specifieke uitdagingen waar de wereldwijde kerk nu voor staat”. Het gaat dan over onderwerpen als de eenheid van de kerk, de strijd tegen wereldgelijkvormigheid, de omgang met nieuwe technologieën en het belang van het huwelijk.
Over de „vervorming van seksualiteit” zegt de verklaring: „We verwerpen het idee dat individuen hun geslacht mogen bepalen zonder rekening te houden met onze geschapenheid.” De verwijzingen in de Bijbel naar seksualiteit tussen mensen van hetzelfde geslacht leiden volgens de opstellers „naar de onontkoombare conclusie” dat God zulke handelingen beschouwt als „een schending van Zijn bedoeling” en „daarom als zondig”.
Inkeer
De Lausannebeweging viert dinsdagavond op het zendingscongres, dat tot zaterdag duurt, haar vijftigste verjaardag. De Amerikaanse evangelist Billy Graham en de Britse theoloog John Stott stonden aan de wieg van het eerste wereldevangelisatiecongres, dat in 1974 in Lausanne (Zwitserland) plaatsvond. ”Lausanne II” werd gehouden in Manilla (Filipijnen) in 1989 en de derde editie in Kaapstad in Zuid-Afrika (2010). Alle conferenties mondden uit in een verklaring –het Lausanne Convenant , het Manilla Manifest en de Cape Town Commitment – die de kerken wereldwijd opriep ernst te maken met Evangelieverkondiging en sociale gerechtigheid. Het Seoul Statement vervangt deze verklaringen niet, maar vult die aan, stelde congresdirecteur David Bennett.
De afgelopen halve eeuw zijn meer dan 9000 onbereikte bevolkingsgroepen met het Evangelie in aanraking gebracht, zei Lausanne-directeur dr. Michael Oh bij de opening van congres. Toch is dit „geen moment van triomfalisme, maar van inkeer en nieuwe vastberadenheid”, aldus de Koreaans-Amerikaanse theoloog.
Zo’n 86 procent van alle moslims, boeddhisten en hindoes kent geen enkele christen. „We zijn er niet in geslaagd om het hele lichaam van Christus te betrekken bij Gods missie. Waar zijn we toe geroepen? Samen Christus verkondigen en laten zien.”
De burgemeester van Incheon, Yoo Jeong-bok, sprak een welkomstwoord namens de 3 miljoen inwoners van de havenstad. Die staat bekend als de geboorteplaats van het christendom in Korea, omdat veel zendelingen hier aan land kwamen. Van de ruim 51 miljoen Zuid-Koreanen is bijna een derde christen.