Kerk & religieGereformeerde Kerken 
Naam kerkverband na fusie DGK en GKN: Gereformeerde Kerken

De naam van het nieuwe kerkverband, dat binnenkort zal ontstaan door samenvoeging van De Gereformeerde Kerken (DGK) en de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), wordt waarschijnlijk: Gereformeerde Kerken (GK).

Ook op 16 maart 2024 vergaderden de synodes van DGK en GKN al gezamenlijk, te weten in Harderwijk. beeld Johan de Leeuw
Ook op 16 maart 2024 vergaderden de synodes van DGK en GKN al gezamenlijk, te weten in Harderwijk. beeld Johan de Leeuw

Dat blijkt uit een voorstel van de beide moderamina van DGK en GKN. De voorgestelde naam „geeft aan wat we willen zijn: kerken die vanuit de Schrift de gereformeerde belijdenis willen handhaven en verkondigen”, schrijven de synodebesturen. Bovendien „sluit de naam aan bij de geschiedenis”.

De beide kerkbesturen kiezen bewust niet voor de naam hersteld. Dat woord is niet nodig, vinden zij, „omdat er op dit moment geen kerkverband in Nederland is dat de naam Gereformeerden Kerken voert.”

Fusie

DGK en GKN, twee kleine kerkgenootschappen die in respectievelijk 2003 en 2009 ontstonden uit onvrede met de ontwikkelingen in de toenmalige Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), besloten begin dit jaar al om samen te gaan. De synode waarin de fusie beklonken zal worden en die zal leiden tot een kerkverband van tegen de 3500 leden, heeft op 5 oktober haar eerste vergadering. Op die datum zullen beide synodes overigens nog afzonderlijk vergaderen, elk met een eigen moderamen, maar wel in één kerkgebouw, in Dalfsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer