Buitenland
BBC: ruim 70.000 Russische doden sinds inval in Oekraïne

In de oorlog in Oekraïne zijn aan Russische zijde meer dan 70.000 doden gevallen, tellen de BBC en het Russische Kremlinkritische Mediazona. Ze hebben de namen van 70.112 gesneuvelde mensen verzameld, maar waarschuwen dat het dodental waarschijnlijk nog veel hoger ligt.

ANP

Rusland deelt geen officieel aantal slachtoffers van de oorlog, die nu ruim 2,5 jaar duurt. De BBC en Mediazona hebben gekeken naar overlijdensadvertenties die zijn bevestigd door lokale autoriteiten of familieleden. Niet alle families wilden die details delen en ook omgekomen militairen van milities uit de geannexeerde regio’s Loehansk en Donetsk zijn niet meegenomen.

De BBC schrijft dat 13.781 van de doden vrijwilligers waren. Dat zou de grootste groep gesneuvelden zijn, gevolgd door voormalige gevangenen die waren vrijgelaten om te vechten in Oekraïne. Aan het begin van de oorlog stierven vooral soldaten die onder contract stonden van de krijgsmacht, maar later kwamen daar huursoldaten, vrijwilligers, gevangenen en gemobiliseerden bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer