Buitenland
Europese Commissie zegt Oekraïne 35 miljard euro aan leningen toe

De Europese Commissie zegt Oekraïne maximaal 35 miljard euro aan leningen toe. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen vrijdag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan Kyiv.

ANP

Door de „voortdurende Russische aanvallen heeft Oekraïne blijvende steun van de Europese Unie nodig”, schrijft Von der Leyen op X. De toezegging van vrijdag is „een andere belangrijke bijdrage van de EU aan het herstel van Oekraïne”.

Oekraïne mag zelf beslissen waar het land het geld voor gaat inzetten, zei Von der Leyen tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De miljarden geven Oekraïne financiële stabiliteit, zei de politica. Het geld is afkomstig van bevroren Russische tegoeden, zei Von der Leyen. Het is volgens haar terecht dat agressor Rusland meebetaalt aan het herstel van Oekraïne.

Von der Leyen verwacht dat het geld snel kan worden overgemaakt, zei ze tijdens de persconferentie.

De lening moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement en door een gekwalificeerde meerderheid van de EU-lidstaten. Dat betekent dat het voorstel door zeker 15 van de 27 lidstaten moet worden gesteund, die samen minstens 65 procent van de totale EU-bevolking vertegenwoordigen. De lening is onderdeel van een breder plan van ruim 44 miljard euro om Oekraïne te helpen, waarover de Verenigde Staten en de G7 eerder een akkoord bereikten.

Oekraïne gaat het geld onder meer gebruiken voor wapens zoals drones en luchtafweer, de bouw van schuilkelders bij scholen en de bescherming van de energievoorziening in het land, zei Zelensky.

Hij drong er bij Von der Leyen op aan de druk op Rusland op te blijven voeren, door meer sancties in te stellen. „We mogen niet toestaan dat Rusland zich aan de sancties kan aanpassen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer