BuitenlandPodcast Op weg naar het Witte Huis
Tweede aanslag op Trump verijdeld: wat betekent dat voor de verkiezingen?

Nog geen twee maanden na de eerste poging tot een aanslag op Donald Trump, lijkt de voormalige president opnieuw aan de dood te zijn ontsnapt. Tijdens een middagje golf op zijn bekende terrein in West Palm Beach, Florida, werd een gewapende man opgepakt door de Secret Service. Trump blijft ongeschonden, maar de politieke gevolgen kunnen verstrekkend zijn, vertelt Amerikakenner Wim Kranendonk.

Redactie podcast
beeld RD

Advertentie

In een directe reactie op de aanslag stuurde Trump snel een boodschap naar zijn achterban: „Ik ben veilig en wel”, liet hij weten via sociale media. Zijn politieke team deed er een schepje bovenop. Partijgenoten zoals de Republikeinse Speaker Mike Johnson en senator Lindsey Graham spraken hun zorgen uit en wezen al snel naar de Democraten als de schuldigen. Hun retoriek, aldus de Republikeinen, zou een klimaat creëren waarin geweld tegen Trump onvermijdelijk werd.

Het incident komt op een cruciaal moment, nu Trump midden in zijn campagne zit om opnieuw het Witte Huis te veroveren. De timing van deze vermeende aanslag zou volgens sommigen het politieke tij in zijn voordeel kunnen doen keren. In juli van dit jaar, na een andere aanslagpoging in Pennsylvania, gebruikte Trump een vergelijkbare gebeurtenis om zijn achterban op te roepen tot verzet. Dat sneeuwde vrij snel onder, doordat Biden korte tijd daarna uit de race stapte. Deze keer wordt verwacht dat hij de situatie opnieuw zal gebruiken om zijn status als de underdog die constant bedreigd wordt, te versterken, vertelt Kranendonk​.

Direct na de aanslag kwamen er ook reacties van de Democratische zijde. Zowel president Joe Biden als vicepresident Kamala Harris veroordeelden het geweld en spraken hun blijdschap uit over het feit dat Trump ongedeerd was gebleven. Harris noemde de gebeurtenis „diep verontrustend”, terwijl Biden zijn team opdracht gaf om ervoor te zorgen dat de Secret Service alle middelen zou krijgen om Trump te beschermen. Ironisch genoeg reageerde Trump zelf met een onverwachte opmerking: „Het is eigenlijk jammer dat ze gebeld hebben, want ze zijn zo ontzettend aardig. Dat maakt het voor mij lastiger om ze politiek aan te vallen.”

Hoewel het te vroeg is om te zeggen hoe deze aanslag de campagne van Trump zal beïnvloeden, is het duidelijk dat hij dit voorval zal aangrijpen om zijn verhaal kracht bij te zetten, vertelt Kranendonk. Het is afwachten hoe deze gebeurtenissen doorwerken in de peilingen, maar met nog maar vijftig dagen tot de verkiezingen blijft het politieke klimaat in de VS zinderend​.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer