Kerk & religieSynode
Synode NRC ziet voortgang in zendingswerk Bolivia

Het zendingswerk in Bolivia uitgaande van de Netherlands Reformed Congregations (NRC) in Noord-Amerika „mag goede voortgang” hebben. Zo bleek woensdag tijdens de eerste dag van de generale synode van de NRC.

Ds. E. Hakvoort
De synode van de Netherlands Reformed Congregations in Noord-Amerika vergadert woensdag en donderdag in Grand Rapids. beeld L. Verhey
De synode van de Netherlands Reformed Congregations in Noord-Amerika vergadert woensdag en donderdag in Grand Rapids. beeld L. Verhey

De afgevaardigden kwamen bijeen in het kerkgebouw aan de Covell Avenue in Grand Rapids (Verenigde Staten). Tot voorzitter werd woensdag de 88-jarige ds. J. den Hoed (Lynden) gekozen. Verder zitten in het moderamen: ds. J.J. Witvoet (Rock Valley) als tweede voorzitter, ds. E. Hakvoort (Norwich) als eerste scriba, ouderling J. van Brugge (Norwich) als tweede scriba; penningmeester is ouderling M.C. Blom (Grand Rapids Beckwith). De NRC is de Noord-Amerikaanse zusterkerk van de Nederlandse Gereformeerde Gemeenten (GG).

Ds. H. Hofman opende de vergadering namens de roepende kerk van Grand Rapids Beckwith Avenue. Ds. Hofman mediteerde over Psalm 134:1b: „Gij die allen nacht in het huis des Heeren staat”. De psalm spreekt over de wisseling van de wacht. De priesters en levieten die ’s nachts dienden namen de dienst over van hen die gedurende de dag in Gods huis hadden gediend, aldus ds. Hofman. Daarbij wensten de wachters elkaar de zegen des Heeren toe en riepen ze elkaar op om de Heere te loven. De dienst des Heeren moest immers dag en nacht voortgang vinden. Nooit mocht het donker wezen in het huis des Heeren.

Nu is echter de nacht over de wereld en de kerk gekomen, constateerde ds. Hofman. „En in de nacht is er het gevaar om in slaap te vallen. Er ligt echter ook bemoediging in de nacht. Want Christus zegt in Johannes 9:4: De nacht komt, wanneer niemand werken kan. Toch zegt Hij niet: De nacht komt wanneer Ik niet werken kan. Hijzelf is immers gezonden als het Licht der wereld. Daar ligt de hoop ook in tijden dat het zo donker kan zijn in de ziel van Gods knechten en ambtsdragers. En dat alleen omwille van Christus Die de duisternis van de Godverlatenheid is ingegaan voor Zijn volk.”

Namens de zusterkerk in Nederland bracht ds. W. Harinck (Utrecht) de groeten over. Hij wees erop dat vele terreinen in het wereldlijke en kerkelijke leven zijn samen te vatten met het woord ”crisis”. „En crisis brengt chaos en scheiding mee, helaas ook scheiding van de Heere en Zijn dienst. Te midden van de crisis hebben we een toevlucht nodig. Geen mens kan die toevlucht maken, maar de Heere heeft een toevlucht gegeven in Zijn geliefde Zoon, Jezus Christus. Hoe noodzakelijk is het dat Hij daar plaats voor maakt en voor Hem de ogen opent.”

Namens de Iglesia Reformada de Bolivia, de kerk op het zendingsveld in Bolivia, bracht ds. M.A. Rojas de groeten over. Hij wees de synode op Klaagliederen 3:22: „Het zijn de goedertierenheden des Heeren dat we nog niet vernield zijn en dat we elkaar nog mogen ontmoeten op de synodevergadering. Dat is alleen omdat Gods barmhartigheden geen einde genomen hebben. Er is veel afwijken van de zuivere leer der godzaligheid, ook in kerken die zich nog gereformeerd noemen. Hoe noodzakelijk is het daarom dat de Heere ons dicht bij Zijn Woord houdt.”

Santa Cruz

Tijdens de eerste vergaderdag behandelde de synode een aantal voortgangsrapporten van deputaatschappen. Het deputaatschap voor de zending maakt melding van de „goede voortgang” van het werk vanuit de NRC. In 2017 is op het zendingsveld in Bolivia een nieuwe zendingspost opgestart in het noordoosten van de grote stad Santa Cruz, waar inmiddels een getrouwe groep samenkomt in de erediensten.

Ouderling J. van Brugge die vele jaren algemeen secretaris van het deputaatschap is geweest, is teruggetreden. Zijn zoon, ouderling S.M. van Brugge, die zelf elf jaar als zendingswerker in Bolivia heeft gewerkt, heeft zijn vader als algemeen secretaris opgevolgd. Ds. J. den Hoed, die 38 jaar het deputaatschap heeft gediend, en daarvan vele jaren voorzitter is geweest, is teruggetreden.

De Theologische School die in Grand Rapids (VS) is gevestigd, heeft opnieuw overheidsaccreditatie gekregen. Momenteel is er een student.

Rond het kerkelijk blad ”The Banner of Truth” werd E.R. Nieuwenhuis gememoreerd. Hij verzette tot 2020 veel werk voor de uitgave van de NRC en vertaalde daarna nog steeds artikelen vanuit het Nederlands in het Engels, maar onlangs is hij overleden.

Scholen

Grote waardering sprak de synode uit voor de financiële steun die jaarlijks vanuit het deputaatschap voor Bijzondere Noden van de GG wordt gegeven ten bate van het reformatorisch onderwijs in Noord-Amerika. Omdat de meeste scholen geen of nauwelijks overheidssteun ontvangen, moet het onderwijs in zijn geheel of grotendeels door de ouders zelf bekostigd worden. Het deputaatschap voor buitenlandse kerken die deze financiële steun ontvangt, verdeelt dit onder de scholen met advies van de synodale onderwijs commissie. Speerpunten voor het reformatorisch onderwijs vanuit de NRC zijn het bewaren van de eigen identiteit, een Bijbelgetrouw curriculum, en het grote tekort aan eigen leerkrachten dat ook in Noord-Amerika speelt.

De synode vergadert donderdag verder. Dinsdag werd een bidstond voor de synode gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer