Buitenland
VN-mensenrechtenchef veroordeelt explosies met piepers in Libanon

De VN-mensenrechtenchef vindt dat degenen die achter de explosies van piepers in Libanon zitten „ter verantwoording geroepen moeten worden”. De ontploffingen zijn „schokkend” en de impact op burgers is „onacceptabel”, aldus Volker Türk in een verklaring.

ANP

Türk vindt het kwalijk dat duizenden personen, ongeacht of het burgers of militanten waren, gelijktijdig zijn aangevallen zonder dat duidelijk was wie de piepers hadden, waar zij waren en hoe hun omgeving eruitzag. „Dat is in strijd met het internationaal recht inzake de mensenrechten en, voor zover van toepassing, het internationaal humanitair recht.”

Hij pleit voor een „onafhankelijk, grondig en transparant” onderzoek naar de geëxplodeerde piepers. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten vindt dat de bescherming van burgers de hoogste prioriteit moet krijgen. „Het verminderen van de spanningen is vandaag de dag belangrijker dan ooit”, aldus Türk.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft kritiek op het gebruik van boobytraps, verwijzend naar de ontplofte piepers, omdat die burgers in gevaar kunnen brengen. De organisatie roept eveneens op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dodelijke explosies.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer