Buitenland
Europarlement wil opheffing restricties voor Kyiv op wapengebruik

Het Europees Parlement roept de EU-lidstaten op om per direct de beperkingen op te heffen die de landen aan Oekraïne opleggen voor het gebruik van geleverde wapens. Wat het Europarlement betreft moet Oekraïne de wapens kunnen inzetten tegen „legitieme militaire doelen” op Russisch grondgebied.

ANP

De parlementaire verklaring was opgesteld door een brede coalitie van partijen en werd woensdag aangenomen met 377 stemmen voor en 191 stemmen tegen. De stemverhouding geeft aan hoe hoog dit punt de Europarlementariërs zit. Maar de kern van het probleem werd bij de stemming ook zichtbaar. Veel tegenstemmers waren Italianen. Italië is een van de landen die juist wel beperkingen en gebruiksinstructies wil blijven opleggen bij wapenleveranties aan Oekraïne.

De nationale verdeeldheid in het Europees Parlement weerspiegelt zo precies waarom de EU-landen hierover niet tot overeenstemming komen. Want elk EU-land kan zelf beslissen onder welke voorwaarden en of het wapens aan Oekraïne wil leveren. De verklaring van het Europarlement is overigens niet meer dan een duidelijk signaal, omdat het geen zeggenschap heeft over de defensie van de EU-lidstaten.

Niettemin dringt het parlement er bij de lidstaten ook op aan de Hongaarse regering te bewerken een ​​einde te maken aan haar veto voor hulpuitgaven aan Oekraïne. Momenteel staat er nog 6,6 miljard euro geblokkeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer