Buitenland
Europarlement erkent oppositieleider Venezuela als ware president

Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid een verklaring goedgekeurd waarin het de oppositiekandidaat van Venezuela Edmundo González erkent als de rechtmatige winnaar van Venezolaanse presidentsverkiezingen van 28 juli.

ANP

Tot die erkenning wilden de EU-landen tot nu toe nog niet overgaan. Die landen hebben, via de Europese buitenlandse dienst, wel al verschillende waarschuwingen gericht aan de zelfverklaarde Venezolaanse president Nicolás Maduro waarin ze Maduro vragen de democratie te respecteren en met bewijs te komen van zijn overwinning.

Maar het Europees Parlement gaat met de erkenning van González een stap verder en stelt dat González op 10 januari 2025 de leiding van Maduro moet overnemen. Met die erkenning hoopt het Europees Parlement druk te zetten op de EU-landen hetzelfde te doen. Al heeft het Europarlement geen formele zeggenschap over de buitenlandse politiek van de EU-landen.

De verklaring is opgesteld door de Europese centrum-rechtse EPP-partij, samen met leden van de Europese Conservatieven en Hervormers, waarvan onder meer de nationaal-conservatieve partij Broeders van Italië deel uitmaakt, en met een Europarlementariër van de Spaanse radicaal-rechtse partij Vox, een partij die onderdeel is van de politieke groep Patriotten voor Europa, waarin ook de PVV zit en de Fidesz-partij van de Hongaarse premier Victor Orbán.

Deze samenwerking is opvallend omdat de leiding van de EPP aanvankelijk had gezegd niet te zullen samenwerken met de uiterst-rechtse Patriotten voor Europa.

De 309 voorstemmers van de verklaring zijn vooral afkomstig uit zuidelijke EU-landen en met name Spanje. 201 Europarlementariërs stemden tegen en twaalf onthielden zich van stemming.

Nicolás Maduro is sinds 2013 president van Venezuela. Hij kwam deze zomer, volgens de verklaring van het Europees Parlement, na „frauduleus georkestreerde” verkiezingen opnieuw aan de macht. Daarna braken in Venezuela protesten uit die tot hardhandige politie-acties en dodelijke slachtoffers hebben geleid. González heeft, na bedreigingen in Venezuela, inmiddels asiel gevonden in Spanje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer