ConsumentRecept
Als bladgroenten de grond uit schieten

Elk moestuinseizoen is er wel een periode dat de bladgroenten opeens uitbreken in menigte. Dat heeft met de temperatuur te maken, maar een regelmatig buitje helpt ook.

beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Snijmoes en pluksla groeien de laatste weken als kool. Het groenlof, nog maar pas gezaaid, schiet de grond uit. Strikt genomen valt palmkool waarschijnlijk niet onder de bladgroenten, maar deze diepgroene planten staan er na de eerste rupsenvraatgolf nu eveneens fier bij.

Een onverwachte rijkdom, maar tegelijk een culinaire uitdaging om al dat blad voor het verwelkt –of door hongerige diertjes wordt aangevreten– te verwerken. Ik maakte er dit jaar al een paar keer saag mee. Dat is een Indiaas gerecht met als belangrijk bestanddeel groene bladgroente. Dat kan spinazie zijn, maar bijvoorbeeld ook snijbiet, snijmoes of palmkool.

Afhankelijk van voorkeur en budget kunnen er diverse bijgerechten bij gegeten worden. Gebakken aardappel, of naanbrood, of blokjes gebakken kip. Rijst is ook lekker. Ik maakte er paneer bij. Dat is een Indiase verse kaas die qua structuur wat op feta lijkt maar milder smaakt. Omdat saag gepureerd wordt en nogal sauzig is, ziet het gerecht er misschien niet bijzonder aantrekkelijk uit. Maar de smaak is heerlijk. En het is weer eens wat anders dan gestoofde spinazie of snijbiet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine
Recept

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer