Zomerrecept: sajoer boontjes
Elke zomer aten we vroeger afwisselend sla, sperziebonen en worteltjes, zo herinner ik mij dat althans. Dit dankzij een grote moestuin, die als hij eenmaal op gang was gekomen wekenlang een vloed aan groenten voortbracht. Wat we niet gelijk opaten werd ingemaakt: in de vriezer, of in weckpotten. Als kind droeg je –al dan niet mopperend– je steentje bij, bijvoorbeeld door een wasteil met sperziebonen te helpen ”punten”.
Met terugwerkende kracht denk ik: wat een werk om qua groenten en aardappelen deels zelfvoorzienend te zijn. Als je niet veel noeste arbeid en gedurige aandacht in een moestuin stopt, komt er weinig van terecht. Maar tegelijk kun je ook alleen maar afwachten. Ik heb dit voorjaar al vier keer sperziebonen gelegd: twee keer in de volle grond, twee keer in potjes. In totaal heeft dat tot nu toe twee plantjes opgeleverd. De rest is weggerot of opgegeten.
Ik vrees dat ik niet stond te juichen als er de ene dag sla, de volgende boontjes en weer een dag later worteltjes op tafel verschenen, om daarna weer van voren af aan te beginnen. Een beetje saai was het wel. Niettemin eet ik nog altijd graag sperziebonen zoals we dat thuis gewend waren: met een lik mosterd. Maar op z’n tijd een variatie is ook fijn, bijvoorbeeld deze Aziatisch getinte sajoer boontjes.